Dordtse Loïs genomineerd voor Young Creativity Award

Dordrecht - Bij tegenslag tot het uiterste blijven gaan. Anders durven denken en doen. Tijd en energie steken in het helpen van anderen en het verbeteren van de wereld. Kortom: het verschil maken. Dát verdient een steuntje in de rug en daarom worden dit jaar voor de tweede keer de Young Impact Awards uitgereikt in 5 verschillende categorieën. De Young Impact Awards maken onderdeel uit van Young Impact, een beweging van jongeren die de wereld nú aan het veranderen is.

Loïs (21) is genomineerd omdat zij een fundraiser organiseerde voor Centrum Seksueel Geweld en met haar schilderijen het taboe rondom seksueel geweld probeert te doorbreken.

Loïs dacht gezellig af te spreken met een ‘vriend’, maar dat eindigde in een verkrachting. Inmiddels heeft ze er geen problemen meer mee om te praten over haar traumatische ervaring. Ruim een jaar geleden raakte ze in een diep dal door alles wat er gebeurd was. Ze werd opstandig, liep weg van huis en moest stoppen met haar opleiding. Uiteindelijk raakte ze in een depressie. Als onderdeel van haar therapie ging ze naar een dagbesteding, waar ze in aanraking kwam met schilderen. ‘Ik wist vervolgens niet echt wat ik met die schilderijen moest. Toen besloot ik om een expositie te organiseren.’ Alle schilderijen werden verkocht en de opbrengst daarvan ging helemaal naar Centrum Seksueel Geweld. Niet alleen familie en vrienden waren aanwezig, maar ook lotgenoten die Loïs vooral online ontmoette. ‘Ik kan het hiermee nog lang niet afsluiten, maar ik voel wel dat ik een stuk verder ben dan eerst. Nu zou ik wel vaker iets willen doen om dit taboe te doorbreken. Ik denk al na over de volgende stap.’

Op woensdag 6 juni worden de awards uitgereikt tijdens de Young Impact Celebration in Rotterdam Ahoy. Onder meer Ronnie Flex, Johnny de Mol en Kriss Kros Amsterdam zijn aanwezig om de impact van jongeren te vieren. Johnny de Mol zal de jongeren inspireren met zijn verhaal over Lesbos. “Ik ben geraakt sinds mijn eerste bezoek aan Lesbos. Het mooie is dat je ook veel liefde terugkrijgt als je iets doet voor een ander. En dat is pas echt cool!”

Iedereen kan tot en met 4 juni via de website youngimpact.nl/awards stemmen. Hier staan ook alle genomineerden vermeld.

Meer berichten