Foto: Don Fredo

Zaterdagvoetbal: Belangrijke zege Oranje Wit; EBOH blijft koploper

Dordrecht – Vijf van de zes Dordtse zaterdagclubs kwamen vandaag in actie. Alleen eersteklasser Oranje Wit en vierdeklasser GSC ODS pakten de volle buit. De derdeklassers EBOH en Wieldrecht moesten genoegen nemen met teleurstellende gelijke spelen maar blijven volop in de race voor promotie. Voor DFC namen de (degradatie)zorgen toe door een 0-3 thuisnederlaag tegen Groote Lindt. Dubbeldam was vrij.

Oranje Wit

In de streekderby tegen Nieuw-Lekkerland trok eersteklasser Oranje Wit (foto) vanmiddag keurig aan het langste eind (2-1). Daarmee versterkte de ploeg haar positie in de middenmoot en is ze met 26 punten uit 20 duels zo goed als zeker verzekerd van lijfsbehoud. De staartploegen lieten immers vanmiddag (weer) punten liggen.

Onze man bij de wedstrijd Ron Akkerman meldt: “Oranje Wit tegen Lekkerland is altijd een hilarisch duel. Trainer Hulsebosch durfde het aan overal 1 op1 te spelen en daar had Oranje Wit het duidelijk moeilijk mee. Dit resulteerde in een aantal kansen voor onder andere ex-OW-er Arslan, die echter in een 1 tegen 1 situatie met keeper Harmans aan het kortste eind trok. In de 37ste minuut scoorde Robert Versteeg uit een mooie aanval over meerdere schijven de 1-0 voor de thuisploeg”.

“In de tweede helft dacht iedereen dat Müller de 2-0 scoorde, maar de scheids die overigens prima floot, oordeelde anders. Terwijl Oranje Wit nog voorbarig feest vierde counterde Nieuw-Lekkerland bijna de gelijkmaker. Arto Dielhof kon niets anders dan geel pakken. Beide ploegen kregen kans op kans. Tevyn Biekman had de 2-0 op de slof maar het was Nieuw-Lekkerland dat uit een counter alsnog de 1-1 maakte. Oranje Wit creëerde daarna kans op kans. Angelo Leendertse miste voor open goal, Christian Perrier schoot voorlangs. In de 89ste minuut dan toch de winnende goal voor Oranje Wit door Perrier (2-1). Een belangrijke zege voor OW”.

Wieldrecht

In de Zeeuwse derde klas liet Wieldrecht thuis onverwacht punten liggen tegen Seolto (1-1). De ploeg lijft overigens volop in de race om een plek in de promotie-nacompetitie.

Speler Ferr Kemaldar over het gelijkspel: “We startten goed aan de wedstrijd, kregen kansen en veel mogelijkheden maar de bal wilde er niet in. Seolto was zeker een stugge ploeg. In de tweede helft een zelfde spelbeeld. Als je ‘m zelf niet maakt krijg je er een om de oren zeggen ze wel eens. En dat gebeurde dan ook bij hun enige uitval: 0-1. Wij speelden daarna alles of niet en werd het al snel 1-1 door Jeremy de Lijster. Maar tot de winnende kwam het niet. Vandaag puntjes verspeeld maar beter één punt dan helemaal niets. We gaan nog vol voor de derde periode!”

*Het leidersduo Krabbendijke en Tholense Boys pakte vandaag wel de volle buit. De stand bovenaan luidt nu: Krabbendijke 20-51, Tholense Boys 19-39, Wieldrecht19-36.

EBOH

EBOH, koploper in de derde klas, verzuimde te profiteren van de misstappen van de titelconcurrenten De Zwerver (gelijkspel) en Streefkerk.(nederlaag). De Dordtse ploeg bleef op 4-4 steken bij IFC. “We hebben het helemaal zelf weggegeven. Moeten toch echt in de spiegel kijken en het onszelf verwijten, hoe slecht de scheids ook was”, analyseerde EBOH’s doelman Pim Versluis na afloop het teleurstellende gelijkspel.

“We begonnen heel erg goed en stonden na drie minuten al op 0-1. Jeffrey Monster stak Regga Regales weg die beheerst binnenschoof. Na 30 minuten ging Regga weer 1 op 1. Zijn schot werd nog gekeerd, maar toen hij in de rebound om de keeper heenliep legde die hem neer. Een doorgebroken speler én een scoringskans dus, maars de kaarten bleven op zak. Leroy Verkerk maakte vanaf elfmeter geen fout: 0-2”, aldus Pim. Toch brak de rust met een gelijke stand (2-2) aan “Eerst een lange bal die in één keer uit de lucht door hun spits binnen gewerkt werd: 1-2. Nog voor de rust werd het 2-2. Wederom een lange bal waarin het duel door ons verloren werd en de bal langs me heen getikt werd:", aldust Pim Versluis.

Hij vervolgt: “Na de rust wilden we wederom snel afstand nemen. Dit lukte uiteindelijk in de 68ste minuut. Een goede kaats van Jeffrey Monster op Ricardo van Yperen, die rustig in de korte hoek binnenschoof. Ricardo nam vijf minuten later nog een bal goed aan op de borst, en schoot binnen. Niemand behalve de scheids zag een handsbal waardoor de goal niet doorging. In de 86ste minuut werd Jordany Martinus vanaf de middellijn weggestuurd en maakte de 1 op 1 af: 2-4. De wedstrijd leek gespeeld. In de 94ste minuut wederom een lange bal, de lob ging over me heen en zodoende 3-4.”

De arbiter besloot nog enkele minuten aan het spannende duel toe te voegen. Dat werd EBOH in de 97ste minuut fataal. Pim Versluis: “Voor de vierde keer een lange bal. Weer stonden we niet goed en hun spits liep door en scoorde de 4-4. En zo was onze deceptie compleet”. Direct na de goal floot de volgens EBOH fluitgrage scheidsrechter af. “Hoe dan ook hadden we het nooit meer weg mogen geven. Dus er is zeker werk aan de winkel voor ons”, besluit Pim Versluis zijn visie op het duel..

*De concurrenten van EBOH in de strijd om de titel lieten dus ook punten liggen. Streefkerk verloor zelfs thuis van Schelluinen (1-2) terwijl De Zwerver thuis niet verder kwam dan 2-2 tegen ZBC’97. Stand bovenaan nu: EBOH 21-41, De Zwerver 19-36, Streefkerk 20-36.

DFC

DFC raakte in de derde klas dieper in de (degradatie)zorgen door thuis met 0 -3 te verliezen van Groote Lindt. De ploeg blijft op de een na onderste plek staan, twee treden onder de veilige elfde plek. De posities 12 en 13 betekenen nacompetitie om degradatie te vermijden. Plek 14 betekent rechtstreekse degradatie. Leerdam Sport’55 lijkt daar nauwelijks nog aan te kunnen ontsnappen.

Arno van Wijnen doet verslag van DFC’s verloren wedstrijd van vanmiddag: “Het begin was voor Groote Lindt. DFC moest het hebben van speldenprikken. In de 36ste minuut werd het 0-1 nadat een verdwaalde voorzet bleef hangen. DFC kreeg nog voor rust een goede mogelijkheid op de gelijkmaker maar de 1 op 1 was deze keer niet aan Bright Omorogbe besteed. Het had het kantelpunt van de wedstrijd kunnen betekenen”.

“Zo’n tien minuten na rust leek een corner van Groote Lindt geen gevaar op te leveren, maar doelman Daniel Jansen zat mis bij het uitkomen waardoor Groote Lindt makkelijk de 0-2 kon binnenkoppen. DFC bleef het proberen maar het bleef bij dappere pogingen. Groote Lindt gooide kort voor tijd de deur definitief op slot door de 0-3 op het scorebord te zetten.”

Arno’s slotoordeel: “DFC kreeg in deze wedstrijden wel heel makkelijk en soms ongelukkig de doelpunten tegen, terwijl het zelf ook wel enige kansen kreeg. Maar die niet werden benut, zoals wel vaker dit seizoen. Er is nog niets beslist maar het lijkt er naar uit te zien dat de nacompetitie toch in beeld komt. Om hier als winnaar uit te komen zal er toch echt wel uit een ander vaatje getapt moeten worden”.

*Stand onderaan na vandaag: Ameide 19-24, Asperen 19-21, DFC 19-18, Leerdam Sport’55 20-8.

GSC ODS

In de vierde klas verzaakte GSC ODS niet bij hekkensluiter Beek Vooruit in Prinsenbeek (1-5). “We hebben in de eerste helft prima gespeeld. De tweede was niet goed maar wel 3 punten!”, luidde na afloop de analyse van speler Arie Pankras jr. die zelf twee keer scoorde. De Dordtse ploeg handhaafde zich met de zege keurig op de vierde plaats die aan het eind van het seizoen kans biedt op deelname aan de promotie-play-offs.

Het was even schrikken voor de jonge garde van de trainers Cees den Breejen en Dennis Groeneweg, want Beek Vooruit verscheen op volle oorlogssterkte met diverse ex-profs onder wie oa Pierre van Hooijdonk. “Maar binnen tien minuten stond er al 0-2 op het scorebord”, doet Arie Pankras jr. verslag. “ De 0-1 ontstond via een mooie combinatie waar Wesley van de Wiel het eindstation was.” De mooiste treffer van de middag kwam echter op naam van Arie Pankras jr: Hij won een kopduel op de middellijn, nam de bal mee met de borst om van ruim 25 meter de bal vol in de kruising te jagen: 0-2. Het gretige GSC ODS bleef drukken en nog voor rust werd de score verdubbeld via Thayrison Doran die goed doorging en opnieuw Arie Pankras jr die in de 16 de bal heroverde en beheerst afrondde: 0-4.

“De tweede helft is geen schim van de eerste. Veel te veel lopen met de bal, spelers uit positie en zowaar kregen de gastheren kansen. Gelukkig had onze keeper Jeremy Dijkstra een aantal prima reddingen. Toch scoorde de thuisploeg, vol met kwaliteit en sportiviteit, met een beheerste lob over de keeper de 1-4. Het slotakkoord was voor Wesley van de Wiel die miscommunicatie in de verdediging afstrafte: 1-5. De scheidsrechter kon de kaarten op zak houden in het sportieve duel”, besluit Arie Pankras jr. zijn visie op de wedstrijd.

*ONI is de nieuwe koploper in de vierde klas. Het won met 3-4 bij DOSKO en zag RFC punten morsen tegen Unitas’30 (2-2). Dubbeldam was vrij. Stand bovenaan: ONI 17-39, RFC 18-39, Dubbeldam 17-36, GSC ODS 18-35.

(Tekst Fred van Dongen)

Meer berichten