Logo destemvandordt.nl


Foto: Caty Groen

Ad en Els den Houter: afscheid van drukinkt

Dordrecht - In het schuurtje achter haar huis had ze een drukpersje staan waar ze het wijkblaadje en de liturgie van de kerk op drukte. En dat nog niet eens iedere week, maar de klantenkring groeide snel. We hebben het over Ad en Els den Houter. Het drukpersje van toen heeft plaatsgemaakt voor een indrukwekkend machinepark. Niet meer in de Hoekenessestraat, maar aan het Reewegpad. Na 37 jaar Drukkerij RAD gaan Ad en Els met pensioen. De zaak wordt voortgezet; er zijn inmiddels drie generaties Den Houter in de drukkerij. En helemáál weg zijn ze nou ook weer niet. Er is aan het Reewegpad namelijk nog een museum te runnen.

door Caty Groen, IndeBuurt

Els en Ad moeten nog even wennen aan de nieuwe situatie van overdag thuis zijn, rustig ontbijten of op je gemak boodschappen doen. "We kunnen het goed vinden met alle buren van wie een deel al langer thuis is", vertelt Els. "Onlangs vroeg ik aan een buurvrouw: Jij bent langer met pensioen dan ik. Zo'n hele dag thuis zijn, hoe doe je dat eigenlijk?"

Het is niet verwonderlijk dat Els moet afkijken hoe je moet genieten van je vrije tijd. Sinds de oprichting van RAD, 37 jaar geleden, had Els een reprografisch adviesbureau en drukkerij. Weliswaar veel kleiner dan nu, maar ze was er erg druk mee. Want het is niet bij het drukwerk van het wijkblaadje en de liturgie gebleven. "Al snel vroegen steeds meer mensen of ik drukwerk wilde verzorgen", vertelt Els. "Aanvankelijk deed ik dat allemaal alleen want Ad werkte bij de huisdrukkerij van een stedenbouwkundig bureau."

Ad is zo ongeveer opgegroeid met drukinkt en letters. Hij kent het vak van boekdrukker nog uit de tijd dat het ambacht duidelijk maakte of je te maken had met een vakman. Hij begon 59 jaar geleden als drukker in Dordrecht.

'Zo'n hele dag thuis zijn, hoe doe je dat?'

Ad zegt: "Toen het stedenbouwkundig bureau verhuisde naar een andere locatie en de huisdrukkerij niet meer tot de kerntaken behoorde, ging ik verder met onze eigen drukkerij." De drukkerij aan de Hoekenessestraat groeide inmiddels als kool en ze besloten te verhuizen naar een groter pand aan de overkant van de straat. "Toen het voormalige pand van bakker Bijl aan het Reewegpad vrij kwam, was dat voor ons ideaal", zegt Ad. "Tot op de dag van vandaag zijn we enorm blij met de locatie."
Ad en Els hebben een zoon en een dochter, Johan en Jolanda. Jolanda is afgestudeerd musicus. Zij speelt hobo en is dirigente. Johan werkte aanvankelijk bij een andere drukkerij. Els vertelt: "We hebben bijtijds nagedacht over het moment dat nu is aangebroken. We vroegen Johan of hij plannen had om RAD over te nemen. Het was geen must want we wilden dat hij helemaal zijn eigen keuze zou maken, maar de vraag moest wel gesteld worden. Toen Johan zei dat hij de zaak wilde overnemen, hebben we tegen hem gezegd: kom dan naar huis."
Zeven jaar geleden werd Johan eigenaar. En inmiddels is de derde generatie in het bedrijf: Dennis, de 24-jarige zoon van Johan. Hij heeft, net als zijn opa, een voorliefde voor het Boekdrukmuseum. Want ook dat vind je aan het Reewegpad. In de drukkerij is een deel ingericht als een grafisch museum met antieke drukpersen. "Onze kleinzoon Dennis is net als ik erg gedreven om alle machines weer te laten werken", zegt Ad. "Regelmatig worden er gereedschappen en apparaten aan de collectie toegevoegd. We willen dat het tijdbeeld ook voor de volgende generaties bewaard blijft. Ik heb niet alleen veel plezier in het restaureren maar ook in het geven van rondleidingen." Els werkt dan wel niet meer in de drukkerij, ze geniet er van dat ze haar liefhebberijen en vrijwilligerswerk nu kan verschuiven naar de daguren in plaats van de avonden en weekenden. "We zitten niet achter de geraniums, hoor", zegt Ad. "Die hebben we expres niet in huis gehaald."

Meer berichten
Shopbox