Foto: PR

Een koekoeksbattle in de Hoven

Dordrecht - Vogelgeluiden zijn soms akelig ingewikkeld. Gelukkig zijn er ook soorten waarbij het allemaal een tikkie makkelijker gaat. Wat te denken van de koekoek. Aan de randen van Dordrecht wordt men er zelfs door gewekt op dit moment. Ik ook, soms zelfs middenin de nacht, want koekoeken roepen ook dan. Ze zoeken de nesten van kleine karekieten en andere zangvogels. Althans de vrouwtjes.

door Thomas van der Es

Het zijn namelijk de mannetjes die met hun simpele 'gekoekoek' de vrouwtjes opzoeken. De dame heeft zich volledig gespecialiseerd in het leggen van een proportioneel groot koekoekei in het kleine verstopte nestje van bijvoorbeeld de kleine karekiet. Vorige week belandde ik bij toeval in een 'koekoek-battle'. In de Hoven, een prachtig parkje vol natuurvriendelijke sloten, eilandjes en rietmoerasje, riepen minimaal twee mannetjes koekoeken tegelijk. In het parkje zitten veel riet- en moerasvogels. Dat komt door eigenlijk twee redenen; de Biesbosch ligt ernaast en het beheer is goed verzorgd!

Terug naar de 'koekoek-battle'... In een Els ontdek ik één van de vogels. Een beetje langgerekte vogel met hangende vleugels een lange rechthoekige staart. Als ik mijn lens er op richt vliegt de vogel weg. Gezien de afstand zal het vast niet door mijn handeling komen. De vogel vliegt al roepend richting koekoek nummer twee en neemt zijn zangpost in. Vervolgens vliegt er een derde vogel voorbij. Dat leek meer op een vluchtende koekoek. De mannen zijn nu namelijk volop met de vrouwtjes bezig.
Ze produceerden niet de kenmerkende koekoek-roep maar een soort gehinnik... De mannetjes zullen er alles aan doen om een paring met haar te verrichten. Aan het vrouwtje vervolgens de taak om een ei te leggen in een nest van een kleinere zangvogel. Die mag dan voor de koekoek zorgen in plaats van zijn of haar nest vol jonge piepkleine karekieten.
De komende weken 'koekoeken' de vogels nog even door, maar als het ei gelegd is verdwijnen de volwassen vogels weer snel richting Afrika.

Meer berichten