Anita Buitrago: 'Ziekenhuismaaltijden sloeg ik meestal over.'
Anita Buitrago: 'Ziekenhuismaaltijden sloeg ik meestal over.'

Actie voor de Daniel den Hoed

Regio - Gezonde voeding: iedereen lijkt er tegenwoordig meer dan ooit mee bezig te zijn. Met de nadruk op lijkt, want in ziekenhuizen is de keuze beperkt, zo ondervond Anita Buitrago de afgelopen jaren. Daar wil zij verandering in brengen.

Op zaterdag 12 mei is er daarom een actiedag in de Papendrechtse wijk Kraaihoek, waarbij de opbrengst ten goede komt aan de afdelingen Oncologie en Hematologie van het Daniel den Hoed in Rotterdam.

In 2009 werd bij de toen 24-jarige Anita een borderline tumor ontdekt. In 2015 mondde dat uit in een slechtnieuwsgesprek. "Ik werd gediagnoseerd met kanker. Mijn wereld, en die van familie en vrienden, stond ineens op z'n kop. Ik was al gewend aan vele operaties, maar kanker is van een andere orde. Nu moest ik ook weleens een langere periode in het ziekenhuis blijven. Het viel mij direct op dat er qua voeding weinig te kiezen viel. Ook het moment van eten was nooit erg flexibel. Dat bevreemde mij. Ik heb gezond eten nodig om mij sterker en fitter te voelen."

Onder meer het fabrieksbrood, weinig gevarieerde aanbod aan fruit en gebrek aan melkvervangers stemde Anita niet vrolijk. Daarom schakelde ze haar familie in.

"Ze kwamen langs met smoothies, noten en verse soepen. Ziekenhuismaaltijden sloeg ik meestal over. Ik besef mij terdege dat die met alle liefde en toewijding worden bereid, maar maak me met name zorgen over het beperkte aanbod en gebrek aan kennis over voeding in relatie tot ziekte."

Het onderwerp liet Anita niet meer los. "Ik realiseerde mij dat ik dankzij externe giften van bedrijven en particulieren in het Daniel den Hoed al een fijne beautybehandeling had ondergaan, kon sporten en gratis televisie tot mijn beschikking had. Ik dacht: 'dan moet het ook lukken om in Papendrecht een actie op touw te zetten, waarbij de opbrengst ten goede komt aan een gezonder en gevarieerder aanbod aan eten voor patiënten op de afdelingen Interne Oncologie en Hematologie."

Elke euro is meegenomen, maar Anita durft groot te denken. Het streefbedrag is daarom bepaald op 80.000 euro.

Op 12 mei staat Kraaihoek in Papendrecht in het teken van geld ophalen voor de Daniel den Hoed Stichting. Met onder meer een estafetteloop en work-out battle met de sportscholen Bewust-fit & Physique moet een geweldig eindbedrag te realiseren zijn. Vele partijen doen al mee. U ook? Kijk op staystrong-ddhs.nl voor meer informatie.

Meer berichten