Herman Kersbergen: de hele buurt is welkom!

Nee, de plaatselijke media hebben zelden aandacht voor ze. Ze timmeren ook niet opvallend aan de weg. Geen initiatiefnemers met grote ego's. Gewoon stadsgenoten op wie je een beroep kunt doen. Die je hartelijk uitnodigen, zonder voorwaarden vooraf. Waarom? Omdat ze goede buurtgenoten willen zijn.


Leden van de Open Hof. Open Hof? Ja, een kleine geloofsgenootschap in de Herschelstraat in de wijk Sterrenburg. Nee, geen dominant kerkgebouw. Wel een perfect verzorgd trefpunt dat doet denken aan een mooi clubgebouw van een plaatselijke sportvereniging. Persoonlijk ken ik geen enkel lid van de Open Hof, maar stille bewondering heb ik wel voor ze. Waarom? Omdat ze doorlopend activiteiten organiseren voor alle buurtbewoners in deze wijk. En dat willen ze weten ook! Regelmatig lees ik hun keurig verzorgde uitnodigingen om toch eens langs te komen bij een van hun buurtmiddagen. En er is voor bijna elk wat wils te doen. Een Nederlandse taalhoek, zelf kaarten maken, bingo, spelletjes, brei – en naaldhelpdesk, PC/Internet infohoek, een kapster plus een beweeguurtje voor vrouwen. En ook dit: tijd voor een persoonlijk gesprek.

Waarom ik over dit prachtige initiatief schrijf? Omdat Yvonne Zonderop (62), ervaren journalist, in een boek beschrijft hoe Nederland het christendom bij het vuil heeft gezet. Nee, zelf heeft ze het geloof als 17-jarige ,stampvoetend' vaarwel gezegd, maar nu erkent ze: ,,Religie voorziet in zo veel behoeftes, dat het succes bijna vanzelf spreekt". En verder zegt ze: ,,De christelijke cultuur wordt niet door de Islam bedreigd. Die hebben we zelf weggesmeten". Nee, Yvonne Zonderop is nog steeds niet in de Heer. Gaat op zondag evenmin naar de kerk. Zelfs niet op hoogtijdagen. Wat gelooft ze dan ? Nou niets. Deze column is echter tekort voor een lange verhandeling. Maar wel dit: leden van de Open Hof begrijpen wat goed nabuurschap in de praktijk betekend. Gewoon er willen zijn voor bewoners in de wijk Sterrenburg.

Meer berichten