Dromen van schoon Dordt

Ondernemers en de plaatselijke overheid hebben samen een droom: een schone stad! En ja, veel inwoners ook. Maar hoe bereik je dat ideaal? Lof dus voor al die ondernemers in onze binnenstad die zich niet alleen dood ergeren aan de grote hoeveelheid platgetrapte kauwgum op verschillende straten, maar er ook daadwerkelijk iets aan doen! Vandaar dat we nu op een aantal plekken in onze stad kauwgumafvalbakjes zien en peukenpalen. Herkenbaar voor al die burgers die daarin het restant van hun 'lekkernij' kwijt kunnen. Lof dus voor al die winkeliers die het publiek duidelijk maken wat 'maatschappelijk ondernemen' voor hen in het dagelijks leven ook betekend.
Blijft over de vraag of het allemaal veel helpen zal? Want laten we eerlijk zijn: het volk is hardleers. En dat is zacht uitgedrukt. Een mens kan zich verbazen hoe burgers – jong en oud – zich in het publieke domein kunnen gedragen. En niet alléén in de binnenstad. Automobilisten die achteloos rommel naar buiten gooien, lege patatzakjes, blikjes en niet te vergeten de hoeveelheid sigaretten peuken in praktische alle straten en op pleinen.


Stedelingen en plattelanders die het de normaalste zaak van de wereld vinden dat de plaatselijke overheid ongelofelijk veel euro's op tafel moet leggen om al die rotzooi op te ruimen. Burgers die het blijkbaar de normaalste zaak van de wereld vinden dat medewerkers van de reinigingsdiensten zelfs tot laat in de avond allerhande troep moeten op ruimen. En de indringende vraag is: zouden al die viezeriken zich in eigen kring weleens afvragen hoe het komt dat we met elkaar zo ontspoord zijn? Lof dus voor ondernemers die ons (op eigen kosten!) zichtbaar bij de les houden. Die snappen dat een schone stad ons leefklimaat leuker en veel aantrekkelijker maakt. Maar ook dit: ze kunnen het écht niet alleen. Daar zijn alle inwoners - u en ik - uit Dordrecht mede verantwoordelijk voor. Goed om daar direct mee te beginnen.

Meer berichten