Foto: Don Fredo

Niemand blij met gelijkspel in stadsderby tussen OMC en SC Emma (1-1)

Dordrecht – De stadsderby in de vierde klas van het zondagvoetbal tussen OMC en SC Emma eindigde zondagmiddag onbeslist (1-1). Beide ploegen blijven zo in de degradatieperijelen.

Door Fred van Dongen

Een ‘vrienden-akkoordje’ zat er niet in. OMC vecht immers verwoed tegen rechtstreekse degradatie terwijl Emma aasde op drie punten om definitief te ontsnappen aan de nacompetitie. Het leverde een boeiend, levendig duel op waarin beide ploegen maar één doel kenden: winnen.

Zowel voor als na rust resulteerde dat in een redelijk evenwichtig duel met over en weer kansen en veel werk voor de keepers Eelco Jansen (OMC) en zijn collega Lawrence Kuys. Emma mikte op vuurwerk van het spitsenduo Nick Bolte en Michel van Pelt. OMC zette vooral met de lange bal in op z’n snelle aanvaller Stooklem Amoah. Verdedigend stond het bij OMC wat beter. Laatste man Joey Faasen hield goed overzicht en snelde bij hoekschoppen ook regelmatig naar het front om zijn kopkracht in te brengen.

Pas in het tweede bedrijf kreeg de stadsderby het verdiende sausje in de vorm van doelpunten. Na dik een kwartier veroorzaakte een diepe bal zoveel miscommunicatie in de Emma-gelederen dat Stooklem Amoah even slim als eenvoudig kon profiteren: 1-0. De lat moest kort daarop voorkomen dat OMC de marge vergrootte. Voor rust was de paal ook al eens een sta-in-de-weg voor de thuisploeg.

Emma kwam na een half uurtje uit het niets langszij. Een hoekschop op links van Michel van Pelt zeilde in één keer in de verste bovenhoek (1-1). De OMC-verdediging stond er bij die situatie bij als hazen in de koplampen van een auto. De gelijkmaker bracht de thuisploeg even aan het wankelen. Emma buitte dat niet uit waardoor OMC zich mentaal herpakte en opnieuw met vooral diepe ballen voor de winst ging. Die kwam er niet. Sterker nog in de allerlaatste minuut tikte invaller Shendro Cristina knap de 1-2 binnen. De scheidsrechter keurde de treffer evenwel af wegens buitenspel. Door die beslissing stond de soepel en sportief verlopen derby ineens in vlam. De offside-beslissing werd sterk in twijfel getrokken. Emma’s Joey Steenbakker na afloop toen de gemoederen waren bedaard: “Shendro speelde de bal op zichzelf. Kan dus niet buitenspel hebben gestaan”. OMC-keeper Eelco Jansen zette ook vraagtekens bij de annulering. Emma’s trainer Roy de Bruijn het furieus: “Met drie punten waren we veilig geweest”.

Nu moet Emma die komende zondag thuis zien te bemachtigen tegen broeder-in-nood Boeimeer om zich te vrijwaren van verplichte deelname aan de nacompetitie. Zoals OMC uit bij VCW de volle buit moet pakken om rechtstreekse degradatie af te wenden. Het belooft voor beide Dordtse clubs nog een woelige zondag te worden.

Joey Steenbakker: “Dus moet het zondag tegen Boeimeer maar gebeuren. Het gelijkspel van vanmiddag was een terecht resultaat. Wij moesten vooral letten op de lange bal van OMC”. Dat laatste liep dus één keer fout met de 1-0 van OMC tot gevolg. Emma kwam die tegenslag alsnog te boven. “Onze gelijkmaker was mooi meegenomen”, aldus Joey onderstrepend dat daar een portie geluk aan te pas kwam. “Ik vond het overigens geen beste wedstrijd”, oordeel de Emma-routinier die ondanks een knieblessure toch in actie kwam. “Binnenkort heb ik een kijkoperatie voor de binnenkant van de knie”.

OMC’s Joey Faasen over de derby: “We hebben heel de wedstrijd gedomineerd. Hadden steeds een mannetje voor de bal en wisten kansen te creëren. Paal en lat zaten ons in de weg. De afgekeurde Emma-goal in de ,laatste minuut? Dat is ter beoordeling aan de scheidsrechter”.

Eelco Jansen, vaste waarde onder de lat bij OMC: “Emma vond ik voor rust iets beter. Na rust was het omgekeerd. We hadden eigenlijk in de laatste drie wedstrijden zeven punten moeten pakken. Dan hadden we ons geen zorgen hoeven te maken over rechtstreekse degradatie. Het zijn er helaas maar drie geworden. Maar ja dat is voetbal….”

*Stand onderaan in de vierde klas na vandaag: Emma 24-28, Raamsdonk 24-26, Boeimeer 24-25, VCW 24-16, OMC 24-13.

*Emma ontmoet nog Boeimeer (thuis 20 mei) en Irene (uit 27 mei). OMC wacht nog confrontaties met VCW (uit 20 mei) en Dussense Boys (thuis 27 mei).

Meer berichten