"Dire Straits" in het Kunstmin

Dordrecht - Vanaf januari 2018 toeren Erwin Nyhoff en Marcel de Groot met een 4-koppige band onder de noemer: Legendary Albums Live: Dire Straits met ‘Brothers in Arms’ (1985) langs de theaters. Afgelopen zaterdag speelde de band in Dordrecht en brachten misschien wel de bestverkochte CD van de beroemde groep ten gehore in schouwburg Kunstmin.

Door Ferry Visser

Bandbezetting
De tv-talentenjacht ‘The Voice of Holland’ bracht Erwin Nyhoff in 2012 weer terug uit de vergelheid. Zijn cover van Bruce Springsteen’s The River zorgde ervoor dat de hele jury - inclusief Martijn Krabbé - en de zaal helemaal plat ging.
Marcel de Groot, zoon van …, is de andere bekende artiest van deze avond. Marcel staat voornamelijk bekend als gitarist en zanger van voornamelijk Nederlandse liedjes, maar maakt blijkbaar graag af en toe een uitzondering op deze regel.
De andere vier muzikanten zijn: Jelske Hoogervorst (sax/zang), Arie den Boer (drums), Jan-Peter Bast (toetsen) en Marco Dirne (bas).

Brothers in Arms
Het podium was bij binnenkomst volledig donker, op twee spots na die een rode Fender 1961 Stratocaster verlichten (zie coverfoto). Mark Knopfler speelde daar de meeste nummers mee tijdens zijn “Straits”-periode. Deze gitaar stond daar min of meer als decorstuk.

Zoals verwacht speelde de band van kop af de hele Brothers in Arms CD. Te beginnen met So Far Away. Daarna volgde het intro van Money For Nothing, gezongen door Jelske. Het bleef (helaas) bij een intro, want al snel werd Walk Of Life gespeeld en vervolgens de andere nummers van de CD. (Your Latest Trick, Why Worry?, Ride Across The River ,The Man's Too Strong, One World en tot slot de titelsong.) Tussen de bedrijven door vertelde Erwin uitgebreid over de vele hoogte- en dieptepunten van zijn eigen carrière die min of meer parallel liepen met die van zijn “hero”, Mark. De sessie werd natuurlijk beëindigd met Money For Nothing. Maar niet voordat de gelegenheidsband een aantal korte nummers van inspiratiebronnen van Mark Knopfler had gespeeld. Nummers van o.a. The Shadows en J.J. Cale. Omdat ook Elvis Presley een inspirator was geweest knalde de band ook Calling Elvis uit hun installatie. Ik dacht even terug aan het optreden op 1 juni 1992 in de Rotterdamse Kuip, waar de groep met dit nummer hun optreden opende. Ook dat was een overgetelijke lange avond, Zelfs zo lang dat we tijdens de toegift onze plaats moesten verlaten om de trein naar Dordrecht nog te kunnen halen!

Na de pauze kwamen vooral nummers van eerdere CD’s aan de beurt. Down To The Waterline, Private Investigations, Romeo And Juliet - met de beruchte gitaar van de hoes van Brothers In Arms, de 1937 14-fret National Style ‘O’ Resonator-gitaar - , Private Dancer (zonder Tina Turner, maar met Jelske op sax). Daarna kwamen voor mij eigenlijk de hoogtepunten van de avond. Sailing To Philadelphia - met Marcel en Erwin in de hoofdrollen - en Telegraph Road, waarin Marcel liet zien dat hij echt een gitaar virtuoos is.
Met Twisting By The Pool mocht de zaal mee dansen en de uitsmijter was de enorme hit uit 1978 ‘Sultans Of Swing’. De band had er drie uren op zitten en de bezoekers een onvergetelijke avond bezorgd.

Bandleider Mark Knopfler - haalde met Dire Straits (1977 – 1995) de stekker uit de beroemde band en houdt zich nu voornamelijk bezig met zijn solocarrière. Ik vermoed dat ook hij de handen stuk zou hebben geklapt na het zien van dit optreden in het Kunstmin.

Zelf vond ik dat er maar één smetje op de avond zat. Vanaf mijn positie - rij M - vond ik het te donker op het podium. De artiesten werden mondjesmaat duidelijk uitgelicht. Ze verdienden echt beter!

Extra toegift
Door de extreem mooie meiavond waren veel bezoekers op de fiets. Het leuke van fietsen is, dat je de andere mensen op de fiets - bij de fietsenstalling en op terugweg naar hun huis - hoort neuriën of fluiten. Iedereen had zijn eigen favoriet als 'openlucht toegift'. De uiteindelijke winnaar van deze toegift, werd eerder bekend gemaakt dan de winnaar van het Eurovisie songfestival. Tussen het Kunstmin en Stadspolders kreeg ’ Your Latest Trick’ ‘twelve points’.

(tekst en foto's ingezonden door Ferry Visser)

Meer berichten