(foto: Fotopersbureau Busink)
(foto: Fotopersbureau Busink)

Dordtenaar van de Week: John's fietsreparatie op locatie

Dordrecht - Een fietsenmaker die op de fiets bij je langskomt om je fiets te maken. Het klinkt wat ingewikkeld, maar in feite is het heel simpel. John Kassing is een mobiele fietshersteller. Hij repareert je fiets ter plekke. Het lijkt of het eenmanszaakje hem vanaf het begin is komen aanwaaien, maar dat is schijn. Zo had John eerder te maken met tegenslag door het verlies van zijn baan. Toen hij mensen met een minimum inkomen hielp met de reparatie van hun fiets tegen een vriendenprijsje, werd hem dat niet door iedereen in dank afgenomen. "Ik heb het er nog steeds moeilijk mee, want ik had niets kwaads in de zin."

Door Caty Groen, IndeBuurt

Van origine is John Kassing een man van de binnenvaart. Toen er door de recessie weinig werk was, besloot hij het roer om te gooien en ging aan de slag bij Post NL als postbode in de buitendienst. Maar ook daar vielen door reorganisaties ontslagen en John kwam op straat te staan. "Dat was een moeilijke tijd voor me", vertelt hij. "Je krijgt te maken met allerlei instanties waar je eerder nooit van had gehoord. Op een dag kwam de buurvrouw vragen of ik de band van haar fiets kon plakken. Vanaf dat moment ging het eigenlijk heel snel."

Dat het snel ging is nog voorzichtig uitgedrukt. Binnen drie maanden stond de schuur van John vol reparatiefietsen. Allemaal van buren, vrienden, bekenden en bekenden van bekenden. Hij lacht als hij eraan terugdenkt. "In rap tempo stonden er ineens honderdtachtig fietsen te wachten voor een reparatie. Ik vond het leuk om te doen en plakte banden, stelde remmen bij en repareerde achterlichtjes. Maar de woningbouwvereniging was minder blij. Die vonden dat ik overlast veroorzaakte bij mijn huis. De belastingdienst dacht dat ik een bedrijf had en de politie kwam ook eens kijken of het allemaal wel oké was en de fietsen een rechtmatige eigenaar hadden."

John kon verschillende officiële instanties niet overtuigen dat hij hobbymatig bezig was. "Ik hielp mensen die zelf van een minimum inkomen moesten leven. Als ik al een lampje of zo moest kopen, dan deed ik het bij de Action. Zo goedkoop mogelijk. Ik ga die mensen toch niet het onderste uit de kan vragen? Je denkt toch niet dat ik voor een kleinigheid een paar tientjes aan iemand reken die op zo'n fiets naar de voedselbank moet voor zijn eten 's avonds? Ik heb het er nog steeds moeilijk mee, want ik had niets kwaads in de zin."

Het was uiteindelijk het ondernemersloket dat hem op het juiste spoor zette. "Daar was een goede mentor die me hielp bij het starten van mijn eigen onderneming en sinds anderhalf jaar ben ik professioneel bezig. Ik heb een inschrijving bij de Kamer van Koophandel en ik heb een kar laten bouwen voor achter mijn fiets waar al mijn gereedschap in zit. De vlaggen op de kar vallen op, zo weten de mensen waar de fietsenmaker staat. Er staat op: John's fietsreparatie op locatie. Behalve reparaties aan huis sta ik ook elke woensdag op het Vogelplein, vanaf 1 juni wekelijks in de Reigerstraat en bij het Sociaal Wijkteam in Sterrenburg. Ik wil me blijven inzetten voor de minima en hen voor een zacht prijsje weer op weg helpen. Zo haal ik veel voldoening uit mijn werk. En ook dat ik bij het vervangen van een binnenband 1 euro schenk aan Kika en 1,50 bij een binnen- en buitenband."

Terwijl hij op een lege parkeerplaats in de Eemkerkstraat een kleine compressor uit de fietskar tilt om een achterband op te pompen, kijkt de eigenaar van de fiets vanuit zijn huis toe. Een paar keer moet John stoppen met zijn werk omdat zijn telefoon gaat. Hij vertelt bellers waar zijn standplaatsen zijn of maakt een afspraak bij hen thuis. "Hallo met John..., nee meneer, in dat geval zou ik een nieuwe binnenband nemen als ik u was, dan ben je ineens klaar."

Meer berichten