Arie Pankras jr. (l) raakte namens GSC ODS  tegen The Gunners de kruising.
Arie Pankras jr. (l) raakte namens GSC ODS tegen The Gunners de kruising. (Foto: Don Fredo)

Voetbal: Drie punten voor GSC ODS én RCD

Dordrecht - In de vierde klas van het zaterdagvoetbal verzekerde GSC ODS zich van deelname aan de promotie-nacompetitie door dinsdagavond in Breda met 0-3 te winnen van The Gunners. Zondagderdeklaser RCD kreeg dinsdag drie winstpunten terug van de KNVB. De aanklager van de bond had die naar nu blijkt volstrekt ten onrechte afgepakt.

GSC ODS

Vierdeklasser GSC ODS speelde dinsdagavond z’n anderhalve week geleden gestaakte uitwedstrijd bij The Gunners uit. Door wangedrag van Bredase zijde had de scheidsrechter toen na 42 minuten het duel gestaakt. GSC ODS leidde op dat mment met 0-2. Bij de hervatting moest The Gunners met negen man aantreden omdat in de ‘eerste’ wedstrijd twee spelers van een rode kaart waren voorzien.

Het duel werd hervat met een vrije trap op de helft van de thuisploeg. De eerste de beste aanval van The Gunners belandde buiten bereik van de Dordtse doelman Paul Thies op de paal. Was een verrassing in de maak? “Maar dit bleek ook meteen het enige wapenfeit van de gehavende thuisploeg”, aldus Arie Pankras jr. van de Dordtse club. “We hadden de rest van het wedstrijdrestant de overhand en maakten nog een doelpunt extra door Abdullah Dagdeviren (0-3)”. Eerder was een doelpunt van Arie Pankras (links op de foto) afgekeurd wegens vermeend buitenspel. Een schot van diezelfde Arie kwam via de kruising terug het veld in.

Voor GSC ODS zit de reguliere competitie er nu op. Koploper ONI en Dubbeldam gaan uitmaken wie kampioen wordt en rechtstreeks promoveert. GSC ODS kan in elk geval de derde plaats in de eindrangschikking niet meer ontgaan. “Dit impliceert dat het team niet hoeft te spelen in de eerste ronde van de play-offs en alleen op 9 juni één wedstrijd om promotie/degradatie speelt tegen de nummer 13 van de derde klasse C”, aldus de club op haar website. Op dit moment staat het Zwijndrechtse ZBC’97 13de in 3C.

*Stand bovenaan 4C na dinsdagavond: ONI 20-48, GSC ODS 22-47 (uitgespeeld), Dubbeldam 2045.

RCD

Na bijna drie maanden heeft de tuchtcommissie van de KNVB West II eindelijk de zogeheten aanklager gecorrigeerd. Die had begin maart zonder de officiële consul te raadplegen en dus op basis van een incompleet dossier de Dordtse derdeklasser RCD bestraft met 3 effectieve winstpunten in mindering en een geldstraf.

Vanwege de vele (dreigende) afgelastingen besloot de KNVB in februari dat indien het hoofdveld (gras) van een club zou worden afgekeurd de thuisploeg verplicht was de wedstrijd naar haar kunstgrasveld te verplaatsen indien dat aanwezig was.

Op 25 februari werd de wedstrijd tussen RCD en Virtus afgelast omdat zowel het hoofd(gras)veld van RCD als het kunstgrasveld onbespeelbaar bleek. Op het kunstgras lagen op diverse plekken levensgevaarlijke ‘ijsbergjes’. Reden om ook op dat veld een streep te zetten door de wedstrijd.

De bondsaanklager vond dat geen verschoonbaar verzuim en legde RCD meteen 3 winstpunten in mindering op voerde die ook meteen door op de officiële ranglijst. RCD was, zo meldde De Stem van Dordt destijds, woedend en tekende ogenblikkelijk bij de tuchtcommissie bezwaar aan tegen het - naar nu is ge bleken - wel erg lichtvaardig genomen besluit van de aanklager. Na bijna drie maanden heeft die RCD alsnog in het gelijk gesteld op basis van de verklaring van consul Peter Louwman. Ook die was van mening dat het kunstgrasveld op 25 februari levensgevaarlijk en dus onbespeelbaar was vanwege ijsvorming.

“Terechte uitspraak”, vindt onze voetbalmedewerker Fred van Dongen die zo’n vijftien jaar voorzitter was van een regionale KNVB-tuchtcommissie en dus wel vertrouwd is met de tuchtrechtspraak binnen de voetbalbond. Op zijn Facebook-pagina schrijft hij: “Maar waarom heeft men daar bijna 3(!) maanden voor nodig? Had die aanklager niet meteen bij de consul moeten informeren over de in dit geval overduidelijk levensgevaarlijke toestand van het kunstgrasveld? En waarom worden er al die tijd 3 winstpunten in mindering gebracht op de officiële KNVB-stand terwijl de tuchtcommissie nog een oordeel moet vellen? Is niet alleen demotiverend voor betrokken spelers maar kan ook competitievervalsing in de hand werken.”

Van Dongen vervolgt: “ Voorts lijkt het me ook tamelijk strijdig met het algemeen rechtsbeginsel. Stel je voor, een officier van justitie (aanklager) die zijn strafeis alvast uitvoert terwijl de rechtbank nog moet spreken, oordelen? Mijn conclusie: of het systeem met de aanklager bij de KNVB is strijdig met de algemene rechtsregels in dit land of de aanklager trekt een veel te grote broek aan. Dat laatste zou me niet verbazen gezien een eerdere ervaring met het bondsdistrict West II waarbij men bleef volharden in koppigheid. Hoe dan ook lijkt het me als oud-voorzitter van een tuchtcommissie, de hoogste tijd onkunde persoonlijk en of beleidsmatig aan te pakken. Ook voor aanklagers gelden algemene rechtsregels. Of het tuchtreglement moet zijn opgeschoven richting een totalitaire staat. Maar hoe pak je foutief handelende aanklagers aan? Vroeger kregen ze op hun falie van door de clubs gekozen bondsbestuurders. Nu kunnen ze een standje krijgen van een zogeheten professional die net als de aanklager gewoon in loondienst is”.

Fred van Dongen besluit: “Ik zal wel een ouwelul zijn geworden maar vroeger was de bond van de clubs. Tegenwoordig lijkt dat omgekeerd. Slechte zaak. Om het in archaïsch Nederlands te zeggen: let op uw saeck clubs "

Meer berichten