Gerhard Lentink in zijn atelier met Tufo. (foto: Elisa Kuster)
Gerhard Lentink in zijn atelier met Tufo. (foto: Elisa Kuster) (Foto: )

Kunstwerk Tuffo duikt op in Kaapstad

Dordrecht -Twee dames stappen binnen in het atelier van Gerhard Lentink. De kunstenaar heeft zijn werkruimte tijdelijk opengesteld als expositieruimte. Zo kan het publiek zijn laatste werk, Tuffo ('de duik'), bewonderen voordat het naar Kaapstad verhuist. De zeven meter lange duikende man is in opdracht gemaakt voor een kunstcentrum in de Zuid-Afrikaanse stad.

door Elisa Kuster

"Ik laat mijn werk graag zien aan het publiek en het openstellen van mijn atelier is de oplossing om het te tonen voordat het definitief vertrekt," aldus de maker. Aan publiek geen gebrek, in twee uur tijd ontvangt hij een divers gezelschap dat een kijkje komt nemen. Een groep schoolkinderen stelt hem uiteenlopende vragen, waar ze vooral nieuwsgierig naar zijn is of Lentink hier wel geld voor krijgt en hoeveel. Is het dan een beroep, kunstenaar?

Als een spons nemen ze alle informatie en indrukken in zich op en verlaten opgetogen met hun docent het atelier.

Een andere bezoeker vraagt of ze het beeld mag aanraken, die neiging krijgt ze namelijk wanneer ze ervoor staat. Gerhard Lentink ziet het als een groot compliment dat de vrouw de constructie wil strelen, kennelijk zijn de 1327 houten onderdelen omgevormd tot een tot de verbeelding sprekend persoon. Hij beantwoordt geduldig de vragen en geeft uitleg over het proces wat aan het eindresultaat voorafging.

Een timmerman, nieuwsgierig geworden na het zien van de poster, bekijkt het beeld vanuit zijn vak. Hij stelt een aantal technische vragen over de bewerking en opbouw van het beeld. Zelf zou hij er nooit aan beginnen omdat er teveel tijd in gaat zitten.

Gerhard beaamt dat het creëren van Tuffo tijdrovend is geweest, hij heeft ruim 26 maanden met werkweken van 60 uur aan het beeld gewerkt. "Ik ben er nu ook wel een beetje klaar mee," zegt hij lachend. Voordat hij zijn beeld voorgoed loslaat reist hij naar Kaapstad voor de installatie en onthulling, dan begint er weer een nieuw project.

"In mijn hoofd ben ik al bezig met een maquette van een beeld wat op de Stadswerven zou kunnen komen. Een vrouw die een offer brengt aan de rivier, geïnspireerd op de Kariatiden op de Akropolis die hun plengoffer aan de Goden brengen. De rivier heeft Dordrecht tenslotte veel voorspoed gebracht."

Hij laat een kopie zien van een plattegrond van Dordrecht uit de 16e eeuw. "Kijk, vroeger stond er bij de rivier een beeld van Hanneken van Dordt, zij bewaakte de zeehaven. Het zou mooi zijn als ik mijn interpretatie, in opdracht van de gemeente, zou mogen maken."

Het atelier van Gerhard Lentink aan de Wijnstraat is nog tot en met 10 juni geopend.

www.gerhardlentink.nl

Meer berichten