Logo destemvandordt.nl


Jens van Vugt (links - 1 goal) en Mark van Agteren (1 treffer en 2 assists) hadden een belangrijk aandeel in de heroïsche 3-4 zege van Wieldrecht.
Jens van Vugt (links - 1 goal) en Mark van Agteren (1 treffer en 2 assists) hadden een belangrijk aandeel in de heroïsche 3-4 zege van Wieldrecht. (Foto: Don Fredo)

Wieldrecht pakt in heroïsch duel in minuut 120 zege en is ronde verder

In een heroïsch gevecht schakelde derdeklasser Wieldrecht zaterdag in Zeeland het onverslaanbaar geachte RCS uit in de nacompetitie om promotie naar de tweede klas, De Dordtse ploeg won na verlenging met 3-4. De winnende treffer viel in de 120ste (!) minuut. De Stem van Dordt was er bij.

Door Fred van Dongen

Dordrecht - De verlenging van twee maal een kwartier is al 25 minuten verstreken als Wieldrechts spits Mark van Agteren (21) met een verbeten gezicht naar zijn lies grijpt. Even later zijgt hij neer tussen de Zeeuwse grassprieten, een oude blessure speelt op. Mark hinkelt naar de Wieldrecht-bank, laat zich masseren. Vervanging zit er niet in. Wieldrecht heeft z’n drie wissels reeds opgesoupeerd. De klok staat op 90 plus 29 minuten. Doorbijter Mark verzamelt ondanks de enorme energieslag al zijn mentale krachten. Duikt met instemming van de arbiter het veld weer in.

De 120ste minuut is net aangebroken als Mark de bal op links verovert en breed legt op de in het Zeeuwse strafschopgebied opgedoken Terrence Kliphuis. Die laat zich dat buitenkansje niet ontnemen en knalt de bal droog tegen de touwen (3-4). De gevreesde loterij van de strafschoppenseries kan achterwege blijven. Wieldrecht is zeker van de tweede ronde van de nacompetitie.

Daarin reist het komende zaterdag opnieuw naar Zeeland. In Zeeuws-Vlaanderen treedt het aan tegen Zaamslag. Die ploeg zal het duel ongetwijfeld met angst en beven tegemoet zien. Met de heroïsche zege in Vlissingen-Souburgh heeft Wieldrecht naam en faam gemaakt. En ook nog eens z’n zelfvertrouwen en mentale accu extra opgeladen.

Terwijl in Zeeland geheel in de stijl van het Wieldrechtse humeur het zonnetje doorbreekt genieten spelers en staf op het veld nog lang na van de fantastische overwinning. Uit de kantine wordt snel aan kratje bier aangerukt. Spelers trekken hun shirt uit en vlijen zich genietend van zon en succes neer op de grasmat waarop ze een prestatie van formaat hebben neergezet.

Man of the match Mark van Agteren laat zich met de ogen gesloten nog even de eerste vermoeidheidsverschijnselen weg masseren. “Ik zit al enige tijd te sukkelen met een liesblessure. Mogelijk speelde de vermoeidheid van de wedstrijd me aan het slot van de verlenging weer even op. Het was een leuke pot met alles er op en er aan. We hebben een geweldige veerkracht getoond want vergeet niet dat we drie keer op achterstand kwamen. Extra leuk is dat we dit hebben gepresteerd met vrijwel allemaal jongens die bij Wieldrecht zijn opgegroeid. We wilden vandaag echt wat neerzetten. De vorige twee seizoenen bereikten we ook de nacompetitie maar lagen er in de eerste de beste ronde al uit”, aldus de behendige vleugelaanvaller die met één goal en twee assists zich weer van grote waarde toonde.

Met Mark presenteerden ook zijn collega-spits Jens van Vugt en de onvermoeibare middenvelder Jeremy de Lijster zich als belangrijke troefkaarten. Jens: “Zo’n overwinning en dan vooral de wijze waarop we die hebben binnengesleept geeft veel meer voldoening dan een gewone 3-0 zege. Uit deze wedstrijd spreekt een geweldige mentaliteit.”

Routinier annex verdediger Daan Vegt bracht in de eerste verlenging Wieldrecht met een schitterende vrije trap weer langszij (3-3). “Niet normaal zo hard als we hebben gestreden. Drie keer terugkomen van een achterstand! Dat is toch geweldig. Dit resultaat geeft ons een geweldige mentale opkikker - het zal ons ook enorm helpen om snel te herstellen van de zware inspanning van vandaag”, aldus de Wieldrechtse aanvoerder.

De ontknoping van het promotieduel onder de rook van havenstad Vlissingen kan het best worden omschreven als een mythische apotheose van een heroïsch gevecht. Met gezien de mentale kracht Wieldrecht uiteindelijk als de terechte triomferende Griekse held.

De Racing Club Souburgh (RCS) greep naast het kampioenschap ondanks een geweldige doelpuntenproductie van 105 en slechts één nederlaag. Die statistieken bombardeerden RCS tot de grote favoriet. Wieldrecht wilde daar niets van weten. Het creëerde ook meteen enkele kansen. Niettemin kwam de ploeg al na een kleine tien minuten ongelukkig op achterstand door Yordi Nijland (1-0). Een kwartier later was het alweer terecht gelijk. Mark van Agteren vond maatje Jens van Vugt (1-1).

Na de hervatting zat het Wieldrecht opnieuw niet mee. Met een omhaal deponeerde Stefan van Neutigem uit een warrige situatie de bal achter de Dordtse doelman Ruben van de Koppel (2-1). De betere kansen bleven voorbehouden aan een mentaal sterk Wieldrecht dat ook nog de snelste, beste en slimste acties op de mat legde. In de afwerking zat het niet mee. Het inspireerde Mark van Agteren om de prestatielat nog hoger te leggen. De Zeeuwen wisten hem enkele malen pas met gele kaarten te stuiten maar waren kansloos toen de Dordtse schutter een kwartier voor tijd even het gaatje zag en de bal via een RCS-been binnentikte (2-2).

Het slotkwartier van de reguliere speeltijd kenmerkte zich door een drukkend, forcerend RCS en een slim counterend Wieldrecht dat even gevaarlijk bleek. Het leidde tot een heerlijk kijkspel met ongewisse afloop.

Uiteindelijk moest verlengen uitkomst brengen. Weer leek het noodlot zich tegen Wieldrecht te keren want na nog geen vijf minuten extra tijd tikte routinier Bjorn Langeveld (39) de 3-2 binnen. Geen hangende koppies bij Wieldrecht. Het mentale vuur werd opgepookt wat al snel leidde tot de 3-3 van Daan Vegt. En in de 120ste (!) minuut tot de winnende 3-4 van Terrence Kliphuis. Wat een apotheose, wat een ontknoping, wat een ontlading!

Oranje Wit ligt eruit

Voor eersteklasser Oranje Wit zit het seizoen er op. De Dordtse ploeg die vorige week knap de derde periodetitel pakte, ging in de eerste ronde van de promotie-nacompetitie in Rotterdam onderuit tegen Xerxes DZB (3-0).

Onze man langs de lijn Ron Akkerman doet verslag: “Xerxes DZB bleek duidelijk een maatje te groot in een open wedstrijd met kansen over en weer. In de eerste helft bleek Xerxes slagvaardiger, geslepener, vaster, creatiever en meer ervaren getuige de 2-0 ruststand. Na rust wierp OW alle schroom van zich af. We zaten korter, werden feller, kregen kansen en hadden diverse mogelijkheden via Christian Perrier. Zoals zo vaak krijg je het deksel aan de andere kant op de neus: 3-0. De Xerxes-goals kwamen van Van Kesteren en ex-OW-er Könemann (2x).”

Meer berichten
Shopbox