Sierlijke witsnuitlobel op gele plomp. Een foto van Arie Kolders.
Sierlijke witsnuitlobel op gele plomp. Een foto van Arie Kolders. (Foto: )

Nieuw: sierlijke witsnuitlibel in Dordtse Elzen

Dordrecht - Het moet er voor die toevallige voorbijganger hilarisch uitgezien hebben… Een licht jubelende boswachter, met telescoop, aan de rand van een plas vol gele plomp. Dat gebeurde vorige week. Want ik maak natuurlijk niet vaak mee dat ik zelf verantwoordelijk ben voor een nieuwe diersoort voor het Biesbosch gebied. Na een weekend vol voorbereiding was het vorige week maandag raak. Ik ontdekte zomaar de eerste Sierlijke witsnuitlibel voor de Biesbosch regio en het Eiland van Dordrecht.

door Thomas van der Es

Het zit zo; de afgelopen weken werden er namelijk op uitzonderlijke plekken Sierlijke Witsnuitlibellen waargenomen. De Sierlijke Witsnuitlibel komt pas weer voor in Nederland sinds 2011. Die populatie bevindt zich in Nationaal park Weerribben-Wieden en doet het goed. Zo goed dat het een beetje vol begint te raken daar en het 'overschot' aan sierlijke witsnuitlibellen op drift gaat. Dat is de manier waarop nieuwe gebied bezet raken. Soms enkel met mannetjes, maar als je geluk hebt met zowel zwervende mannetjes en vrouwtjes. Dat kan dan weer eitjes opleveren en een nieuwe populatie is geboren.

Ik verdiepte mij dit weekend in de eïssen (voorwaarden) van deze soort. De vraag die mij bezig hield was vooral of wij geschikte leefgebiedjes hadden voor deze soort. Waar stonden de meeste waterplanten? Ik kom uit bij een driehoekig plasje in de Elzen vol met gele plomp, vlakbij de Tongplaat.

Na lang zoeken heb ik opeens pontificaal een Sierlijke witsnuitlibel in de telescoopkijker. Wat een mooi beest. Ik maak een licht vreugdedansje en vol adrenaline probeer ik met mijn telefoon een foto te maken door de telescoop. De horizon staat scheef en de foto is onscherp, maar hij staat erop. Ik tik per ongeluk tegen mijn statief aan en raak het beestje kwijt. Oeps. Opnieuw zoeken levert nog één keer een waarneming op.

Ik deel de bijzonderheid met andere liefhebbers en in de middag worden er iets betere foto's gemaakt door Erik de Pee en Arie Kolders.

Meer berichten