De koude kas in ProefTuin BuitenZinnig. (foto: BuitenZinnig)
De koude kas in ProefTuin BuitenZinnig. (foto: BuitenZinnig) (Foto: )

Proeftuin BuitenZinnig werkt met een doordacht systeem

Dordrecht - De koude kas in ProefTuin BuitenZinnig is inmiddels in gebruik genomen. Om dit goed te doen, dat wil zeggen: "Volgens een duurzaam systeem" is er een plan ontwikkeld dat nu ten uitvoer wordt gebracht.

door Thierry Dinjens, Stichting BuitenZinnig

Het werkt als volgt: de planten, geschonken door Florensis, staan binnen klaar om verpot te worden. Hiervoor is tuinaarde nodig. Vego Papendrecht, die al ruim vijftig jaar tuinproducten levert, schonk ons vijf zogeheten 'bigbags' met tuinaarde, goed voor zesduizend kilogram. De planten worden door vrijwilligers overgezet in plastic P9 potjes (9 x9 centimeter).

In de kas is aan één zijde worteldoek gespannen. Worteldoek voorkomt dat de grond uitdroogt en gaat de groei van andere kruiden tegen. De planten worden in kratten geplaatst en zijn over het gladde worteldoek makkelijk naar voren te schuiven. De planten die het hardste groeien staan als eerste op de rol om naar buiten te gaan.

Ook buiten, in het stuk grond aan de voorkant van de koude kas, wordt op korte termijn worteldoek gespannen. Hier worden de grotere planten in pot geplaatst om hen te laten wennen aan de elementen.

Het ontwerp van ProefTuin BuitenZinnig blijft voortdurend in ontwikkeling, te beginnen bij de eerste halve hectare van de in totaal 4 hectare oppervlak. Door de planten in de kas voor te bereiden op een plekje in de ProefTuin behalen we een aantal doelen:

-We geven de planten de kans om in veiligheid te groeien en tot volle wasdom te komen;

-We creëren een systeem om de planten makkelijk te verwerken We voorkomen zoveel mogelijk kruisbestuiving met andere gewassen die zich spontaan in de kas uitzaaien als zij de kans zouden krijgen ;

-We geven onszelf de tijd om onze gewassen in te plannen in het ontwerp door hen tijdelijk elders op het terrein te stallen.

Het voordeel van een dergelijk doordacht systeem is het feit dat het jarenlang onveranderd hoeft te blijven. Het systeem wordt zelfs uitgebreid door ook de andere kant van de kas met worteldoek te bespannen. Het overpotten gebeurt aan de achterzijde van de kas, waar ook de tuinaarde is opgeslagen. De planten die klaar zijn om naar buiten te gaan, verlaten de kas aan de voorzijde. Een ander groot voordeel van dit systeem is dat het voor een ieder overzichtelijk is.

We werken op dit moment met vrijwilligers en richten ons tevens op scholen en kwetsbare groepen. Juist hier is een overzichtelijk, inzichtelijk systeem van grote waarde. De werkzaamheden zijn goed te overzien, er zit een solide gedachte achter en belangrijker nog: het werkt.

Meer berichten