Jacqueline en Loes van Zanten. (foto: Caty Goen)
Jacqueline en Loes van Zanten. (foto: Caty Goen) (Foto: )

Dordtenaar van de Week: Jacqueline en Loes bedenken Loesje

Dordrecht - Een boekje met een verhaal en dan achterin nog eens wat weetjes en een knutselpagina. Het is geen lijvig boekwerk, maar dat was ook niet het uitgangspunt. Jacqueline en Loes van Zanten brachten onlangs in eigen beheer het kinderboekje Loesje bij de koning uit. Omdat dit hun derde boekje is, kun je dus zo onderhand wel spreken van een reeks. Dat vinden moeder Jacqueline en dochter Loes wat al teveel eer. "Toen we aan dit project begonnen, hadden we niet eens het idee dat we überhaupt meerdere verhalen zouden maken over ons personage Loesje."

door Caty Groen

Lezen en voorlezen speelt een grote rol in het leven van de Dordtse Jacqueline van Zanten. Via Bibliotheek aan Zet leest ze al zo'n tien jaar voor op scholen. Twee jaar geleden ontstond het idee om zelf een kinderboek te maken. "Het leek me een leuke uitdaging om eens te ontdekken of ik zelf een kinderboek kon schrijven. En het is natuurlijk helemaal prachtig om dat samen met onze dochter te doen."

Dochter Loes is 18 jaar en volgt bij het Da Vinci College de opleiding Mediavormgever. "Ik moet nog twee jaar studeren en ben dan klaar", zegt Loes. "Het vormgeven van de boekjes is superleuk werk. Ons personage Loesje komt uit Zeeland en ik heb haar letterlijk een gezicht gegeven, inclusief de Zeeuwse kap op haar hoofd zoals je bij Zeeuwse klederdracht ziet."

Nu moet je niet denken dat Loesje met die Zeeuwse kap een oubollige indruk maakt. Integendeel, Loesje is een hip meisje dat fijn kan racen op een skateboard en whatsappt dat het een lieve lust is. Dat is ook de bedoeling, legt Jacqueline uit. "We wilden dat Loesje een eigentijds meisje is. Ik ben wel degene die over de avonturen van Loesje en haar zusje Lientje schrijft, maar mijn dochter en ik denken er samen over na. En het gebeurt ook wel dat we het niet met elkaar eens zijn. Het bijzondere daarbij is dat mijn dochter míj dan een beetje moet afremmen, want ik wil nog weleens al te enthousiast worden met schrijven."

Gelukkig werken Jacqueline en Loes in goede harmonie samen. "We hebben weleens een meningsverschil, maar het komt altijd goed", zegt Loes. "Zo waren we het ook snel eens over de opbrengst van de boekjes. Die komt ten goede aan schoolkinderen in Oeganda. Toen ik vier was maakte ik kennis met Oegandese kinderen van een kinderkoor dat om de paar jaar naar Nederland komt. We gingen zo leuk met elkaar om, ondanks dat we nog klein waren. De taalbarrière viel weg, heel bijzonder."

Jacqueline vult aan: "Het is vooral ontroerend omdat je weet dat voor deze kinderen de meest elementaire dingen in hun leven niet vanzelfsprekend zijn. Daarom schenken we de opbrengst van de boekjes aan de schoolkinderen van Oeganda. We verdienen overigens geen tonnen, maar Loes en ik zeiden tegen elkaar: we kopen er geen luxe cadeautje van voor onszelf, het geld moet daar terechtkomen."

Net als hun personages Loesje en Lientje, maken Jacqueline en Loes ook de nodige avonturen mee. "We beleven dingen die normaal gesproken aan je voorbij gaan", vertelt Jacqueline. "Denk aan boekpresentaties en het contact met mensen, want we staan op allerlei zomermarkten. Het is heel leuk en waardevol om zoveel mensen te mogen ontmoeten."

En het avontuur van moeder en dochter is nog lang niet ten einde, want er staat nog genoeg op de agenda. Zo staan ze 1 juli op de Dordtse Boekenmarkt met een kraam voor kinderboekenwinkel De Giraf. Als je een boekje koopt krijg je een bonnetje voor een gratis zakje popcorn bij Allenbrand's Gourmet Popcorn. En de dames zijn 19 juli in De Blauwe Kamer tijdens een Knutselmiddag. De boekjes van Loesje en Lientje kosten €4,50 en zijn te bestellen via de Facebookpagina: Loesje & Lientje.

Meer berichten