(foto: Arco van der Lee)
(foto: Arco van der Lee)

Middaggebed: rustpunt in de stad

Dordrecht – De hele zomer is er op woensdag om 12.30 uur het middaggebed in de Grote Kerk.

Wekelijks verzamelen zo'n twintig mensen zich in het Maria-koor van de kerk voor orgelspel, een Psalm-lezing, een overdenking en een moment van stilte. Binnen in de kerk is van vandaag, woensdag 6 juni, plezierig koeler dan buiten. De stilte is maar betrekkelijk, want aan de kade voor de kerk worden met veel lawaai damwanden in de grond getrild.

"Het is een kort maar zinvol moment midden in de week. Een jarenlange traditie waarbij we een Psalm lezen, luisteren naar muziek, ruimte geven aan stilte en gebed. Het is gericht op bezoekers van de kerk, maar ook op gemeenteleden of anderen die in de omgeving van de kerk wonen of werken", vertelt Paul Wansink. Hij is predikant van de Grote Kerk en leidt deze woensdag het middaggebed.

Voor het middaggebed is volgens Wansink altijd een groep belangstellenden. Het zijn zowel toevallige bezoekers van de kerk als mensen die regelmatig aanwezig zijn. Het is nooit enorm druk, maar er is ook nooit een gebrek aan belangstelling.

Voorgangers van verschillende Dordtse kerken werken mee aan het middagbebed. Ze doen het graag, merkt Paul Wansink. "Het rooster voor de middagebeden heb ik in een middagje rond."

Wie op woensdag tegen 12.30 uur in de Grote Kerk is krijgt een kleine liturgie uitgereikt. Na zo'n twintig minuten is het middaggebed weer voorbij.

(tekst en foto: Arco van der Lee)

Meer berichten