De afzwaaiers Ronald Vrolijk (l) en Eelco de Lange. (Foto Don Fredo)
De afzwaaiers Ronald Vrolijk (l) en Eelco de Lange. (Foto Don Fredo) (Foto: )

Clubiconen Oranje Wit zwaaien af

Dordrecht - De hoofdbrigade van Dordts hoogst spelende club Oranje Wit moet het komend seizoen stellen zonder z'n routiniers Ronald Vrolijk (29) en Eelco de Lange (32). Ze zetten een punt achter hun voetbalcarrière.

Door Fred van Dongen

Oranje Wit zwaait z'n clubiconen zaterdag 16 juni in stijl uit. Tijdens de Familiedag waarmee de club traditioneel het seizoen afsluit. Waar ze jarenlang samen optrokken staan Ronald en Eelco dan voor het eerst tegenover elkaar. Beiden mogen een team samenstellen van spelers met wie ze pakweg de laatste tien jaar in en buiten het veld optrokken. 'Oranje Ronald XI' versus 'Oranje Eelco XI'. Het afscheidsduel geldt als afsluiting én apotheose van de familiedag.

Een terugblik met de afzwaaiers terug op hun lange, imponerende optreden in het oranjewit.

Ronald Vrolijk: "Ik heb een eigen schoonmaakbedrijf. Als verdedigende middenvelder ben ik op m'n sterkst. Waarom ik stop? Ik ben 29 en zie dat de jonge jongens steeds beter en sneller worden, vooral op ons kunstgras. Ik zie dat niet alleen in de eigen selectie maar ook bij de tegenstanders. In combinatie met mijn werk wordt het dan wel erg zwaar. Ik ga nu lekker rustig in het derde voetballen. Ik gele-kaarten-kampioen? Heb eigenlijk nooit een kaart gehad voor praten. Maar indien nodig ga ik er wel stevig in. Ik zeg dan tegen de scheids dat-ie gelijk heeft en draai me dan meteen om".

"Hoogtepunt? Het kampioenschap in de tweede klas en de promotie naar de eerste. En natuurlijk het jaartje in de hoofdklasse. We degradeerden meteen maar bleven wel onze spelopvatting trouw. In al die andere jaren zijn we nooit lager dan vijfde geëindigd of hebben een prijs gepakt zoals dit seizoen de periodetitel".

Eelco de Lange (32) die werkt bij een bedrijf voor deurhangers verruilt het voetballen om zich meer bezig te houden met zijn jonge gezin. "Ik heb twee kleine kinderen en ben al een tijdje op zoek naar meer tijd voor m'n gezin. Ik ben volgend seizoen alleen nog beschikbaar als oproepkracht, als de trainer verlegen zit om spelers".

Oranjewitter pur sang Eelco, die al in 2004 in de selectie belandde, bouwde faam op als centrale verdediger. "Ben opgegroeid als mandekker, vaste taak om de spits uit te schakelen. Vind het bovendien gaaf een kopduel te winnen of een slimme lange bal te geven. Hoogtepunt? De promotie naar de hoofdklasse in 2013. We misten in die klas kwaliteit en stootkracht maar het spelplezier leed er niet onder omdat we ons eigen spel bleven spelen"

Vasthouden aan je (spel)principes én je club, eigenschappen die Ronald en Eelco promoveren tot ware clubiconen.

Meer berichten