GSC ODS ziet inzet tegen Asperen niet beloond en blijft vierdeklasser

Dordrecht - Het lukte vierdeklasser GSC ODS zaterdagmiddag niet zich naar een hogere klas te tillen. In het beslissende nacompetitieduel verloor het zeer geflatteerd met 3-0 in en van Asperen dat daarmee z’n derdeklasserschap veilig stelde. GSC ODS acteert komend seizoen helaas andermaal in de vierde klas van het zaterdagvoetbal.

Door Fred van Dongen

In het Dordtse kamp stonden de meeste gezichten na afloop op mineur. Wat ook figuurlijk een uiterst zonnige middag moest worden eindigde in een koude douche. De vurig gehoopt promotie naar de derde klas bleef een fictie. Speler Arie Pankras jr. doolde na de negentig loodzware minuten nog minutenlang op het kunstgrasveld rond. Praatje hier, praatje daar met meegereisde fans langs de lijn. Zo kent ieder zijn eigen verwerkingsproces. Maar of één middagje voldoende is om de deceptie te neutraliseren? Arie na een eerste, zuur lachje: “Het besef dat we het net niet hebben gehaald zal pas veel later bovenkomen. Gewoon jammer dat een uitstekend seizoen zo voor ons moet eindigen”.

Arie (20) staat op het verlanglijstje van menige trainer uit de hogere amateurklassen. “Ik heb inderdaad veel aanbiedingen gehad maar blijf zeker nog een jaar bij GSC ODS. Vergeet niet dat dit pas mijn tweede jaar als senior is”, stelde na afloop de op en top GSC ODS’er zijn fans en ploegmakkers gerust. “Ook al spelen we volgend seizoen weer in de vierde klas. Dan gaan we er weer voor!”, voegt hij er resoluut en vastberaden aan toe. En over de helaas verloren tropische titanenstrijd: “Heel jammer. Ook nog eens zeer geflatteerd. Vond ons in de eerste helft de betere ploeg. En tot de 1-0 na rust ook. In die fases bepaalden wij echt het spel. Toen we na rust met tien man kwamen te staan ging de vermoeidheid bij ons opspelen”.

GSC ODS had al drie wissels opgesoupeerd toen spits Gilly Venloo met een stevige enkelblessure moest uitvallen. Gilly wilde nog met zijn makkers binnen de lijnen blijven meestrijden maar moest met schoen en kous al uit strompelend richting dug-out. Soigneren had geen zin meer.

Asperen benutte de numerieke meerderheid maximaal uit door op te stomen naar 3-0. Waarmee het duel een uitslag kreeg die niet strookte met het wedstrijdverloop. Maar daar koop je niets mee, erkenden ze na afloop in de Dordtse gelederen. “Ik ben helemaal gesloopt”, typeerde Arie Pankras de conditieslag waarin hij en zijn ploeggenoten met mentale spirit bleven geloven in een ommekeer die helaas uitbleef.

GSC ODS leefde al enkele weken toe naar het beslissende duel dat eigenlijk al drie weken geleden op de agenda prijkte. De technische staf kreeg zodoende ruim de tijd zich strategisch voor te bereiden. “Vooraf hadden we informatie gekregen over bepaalde spelers van Asperen. Daarmee zijn we aan de slag gegaan in een lange voorbespreking. In de eerste helft lukte het ons uitstekend al die informatie uit te spelen”, onthulde Arie Pankras na afloop.

Het betere spel én de kansen bleken in het eerste bedrijf ook voorbehouden aan de Dordtse ploeg. Een kopbal van Gilly Venloo verdween net over, een schot van Arie Pankras net naast. GSC ODS-doelman Jeremy Dijkstra kreeg in die eerste fase slechts één kwarweitje te verstouwen. Uit voorzorg verwerkte hij een indraaiende bal tot hoekschop.

Na de hervatting leek dit scenario zich voort te zetten al kreeg Asperen toen iets meer vat op het duel. Met een flitsende reactie pareerde Jeremy Dijkstra een lastige kopbal van Michiel den Hartog. Aan de overzijde kwam een knappe combinatie van Doran Tayrison en Gill Venloo net niet uit de verf waardoor de thuisploeg ontsnapte aan een achterstand. Halverwege het tweede bedrijf nam Asperen onverwacht afstand van z’n rivaal. Dick Schaaij kreeg even de ruimte en buitte dat uit met een knap diagonaal schot onder de vallende doelman Dijkstra door: 1-0.

GSC ODS reageerde door centraal verdediger Ferry den Breejen als stormram naar het front te dirigeren. Het lukte hem bijna de stand in evenwicht te trekken. Zijn uitstekende kopbal werd evenwel met een katachtige reactie door Asperens doelman Dennis Rooijackers tot hoekschop verwerkt. Die geweldige redding gaf de thuisploeg een extra stootje zelfvertrouwen. Wat GDC ODS ook probeerde, de mentale muur bij Asperen bleef van staal.

Toen de Dordtse ploeg door de enkelblessure van Gilly Venloo noodgedwongen met tien man kwam te staan was de pijp bij GSC ODS snel leeg. In de slotfase bepaalden Michiel den Hartog en Hoessein Dia de eindstand op een zeer geflatteerde 3-0.

“Volgend jaar gaan we er weer voor”, praatte Arie Pankras na afloop zichzelf en zijn ploeggenoten nieuw elan in. Zo hoort het ook.

Meer berichten