Marcel en Dennis bij een zes meter lange smoker. Wedstrijdgillen doen ze trouwens op een Big Green Egg. (Foto: Caty Groen)
Marcel en Dennis bij een zes meter lange smoker. Wedstrijdgillen doen ze trouwens op een Big Green Egg. (Foto: Caty Groen) (Foto: )

Dordtenaar van de Week: Marcel en Dennis grillen voor 't echie

Dordrecht - Als je naar de foto's kijkt, dan lijkt het of ze bevriend zijn sinds de schoolbanken. Maar dat is niet zo. Marcel Vastenhoud en Dennis van der Salm kennen elkaar pas een maandje. Beide Dordtenaren hebben een voorliefde voor koken en lekker eten. En dat schept een band. Dennis is eigenaar en chef-kok van restaurant het Bolwerck. Marcel is niet alleen bekend vanwege zijn bedrijf V.N.D. Vastenhoud Neon Dordrecht, maar hij is ook official bij de KCBS en kan dus barbecueën als de beste. Dat wil hij laten zien tijdens de  Big Green Egg & OFYR BBQ Contest. En dat gaat hij samen doen met zijn nieuwe vriend Dennis.

door Caty Groen

Marcel Vastenhoud is zo verzot op curryworst dat hij er eentje heeft laten tatoeëren op zijn bovenarm. "Heerlijk", roept hij, bij de gedachte alleen al. Daar bij zo'n Imbiss in Duitsland moet zijn voorliefde voor grillen zijn begonnen en ging hij er zelfs officieel mee aan de slag. "Ik had een Trabant waar een buurman een kast onder had gebouwd en met die grill ging ik evenementen af."

Handig was de zogeheten carbeque niet, het gevaarte was zwaar en het bleek een hele toestand om de grill van de ene locatie naar de andere te vervoeren. Na ettelijke barbecueavonturen ging Marcel met steeds professioneler materiaal werken en heeft hij zichzelf in een aantal jaren ontwikkeld tot een echte barbecue-expert.

Marcel maakt soms deel uit van een jury en is zelfs internationaal official van het KCBS (Kansas City Barbeque Society) BBQ-team. Maar 24 juni laat hij, samen met Dennis, zijn barbecuekunsten zien in Rotterdam voor een jury die uit culinaire zwaargewichten bestaat als Herman den Blijker en sterrenchef François Geurds.

"Ik kende het restaurant van Dennis wel van naam, maar was er nooit eerder geweest", vertelt Marcel. "Toen ik eindelijk een keer naar Het Bolwerck in de Boomstraat ging, heb ik daar de lekkerste mosselen gegeten die ik ooit heb geproefd."

Dennis neemt gevleid het compliment in ontvangst en legt uit: "Die zijn eigenlijk niet moeilijk te maken, hoor. Je doet gewoon wat witte wijn..."

Geheim

Er ontstaat een geanimeerd gesprek en beide mannen moeten eraan worden herinnerd dat we het toch hadden over de barbecuewedstrijd, want wat gaan ze eigenlijk maken? "Geen idee", roepen ze tegelijkertijd.

"De opdrachten zijn geheim, op de signature dish na", legt Marcel uit. "Die mogen we thuis voorbereiden en monteren we ter plekke af. Verder is het ook voor ons een verrassing. We hebben een bijzonder kolen- en houtmengsel, want dat is natuurlijk erg belangrijk voor de smaak. Nee, we verklappen niet wat dat is."

De jury beoordeelt de wedstrijdgerechten in ieder geval op smaak en tenderness. Dennis kan met zijn professionele achtergrond de aanvulling zijn die het verschil maakt.

"We hebben geen idee wie de andere deelnemers zijn", zegt hij. "Dat kunnen ervaren koks zijn, maar misschien ook mensen die op zondagmiddag in de achtertuin staan te grillen. Ik vind het wel spannend en leuk ook. We maken er in ieder geval een gezellige dag van."

Over gezellige dag gesproken. Naast een aantal familieleden en vrienden zijn ook fans welkom bij de wedstrijd. Je hoeft als publiek niet de hele dag stil te zitten, want er entertainment voor jong en oud zoals een dj en een zeskamp. Als je daaraan deelneemt, neem dan wel droge kleding en een handdoek mee.

Voor de fans begint de gezelligheid bij FG Food Labs in Rotterdam op zondag 24 juni om 12.00 uur en het kost €50,- per persoon, exclusief drank. Je kunt dan de hele dag volop meeproeven van de grill. Opgeven kan bij restaurant Het Bolwerck, Boomstraat 27 in Dordrecht.

Meer berichten