Koffieboon aan de plant. (foto: BuitenZinnig)
Koffieboon aan de plant. (foto: BuitenZinnig) (Foto: )

Interessante samenwerking tussen BuitenZinnig en koffiebrander

Dordrecht - Stichting BuitenZinnig zoekt immer naar verbinding. Steeds wordt er gekeken naar organisaties en instellingen die op eenzelfde wijze bezig zijn met het milieu en duurzaamheid. Recent is er contact gezocht en geweest met het Pelican Rouge, de in 1863 in Antwerpen opgerichte koffiebrander, toen nog onder de naam 'De Roode Pelikaan'. In de Calandstraat in Dordrecht heeft Pelican Rouge haar Nederlandse vestiging.

door Thierry Dinjens, Stichting BuitenZinnig

Een koffiebrander is interessant voor een project als ProefTuin BuitenZinnig op meerdere gebieden. Uiteraard is het al langer bekend dat koffiedrab (of koffiedik) een grondstof vormt om eetbare paddenstoelen zoals oesterzwammen op te kweken.

Echter, er is meer: De zogeheten koffiereststromen zijn tevens interessant vanwege de koffievliezen die vrijkomen tijdens het koffiebrandproces, het enige bijproduct overigens. Als koffiebonen geroosterd worden komt het vlies vrij dat rond de koffieboon zit. Gewoonlijk worden deze vliezen per container afgevoerd. Er is echter een groeiende belangstelling naar deze vliezen, ook wel aangeduid met de termen 'kaf' en 'zilvervliezen' als potentiele bodemverbeteraar.

Er lopen op dit moment onderzoeken naar de werking van deze vliezen als aanvulling van de bodem door de aanwezigheid van het sporenelement koper en het element stikstof, beide verrijkend voor de grond.

Zilvervliezen kunnen gebruikt worden tijdens het zogeheten 'mulching' (het tegengaan van uitdroging van de grond). Een uitgestrooide laag koffievliezen houdt het vocht vast in en op de bodem van moestuin en VoedselBos.

Voor stichting BuitenZinnig is de realisering van haar ProefLokaal en ProefTuin nog immer een middel om een bewustwording teweeg te brengen onder haar publiek; de omgang met ons voedsel en onze leefomgeving kan anders en moet inmiddels ook anders. De voortdurende roofbouw die wij op onze omgeving plegen is destructief en vooral: het houdt ergens op. Wanneer dit gebeurt dienen we alternatieven klaar te hebben en de tijd om hierover na te denken is nu; straks zijn we te laat.

Pelican Rouge denkt zeer actief over alternatieven na; de omzetting van een afvalproduct als koffievliezen in een product dat onze leefomgeving verbetert en onze voedselindustrie juist ondersteunt, is interessant voor stichting BuitenZinnig; zoals reeds eerder aangegeven is educatie een zeer belangrijke pijler van de stichting. Het is zaak om hier verder te denken dan enkel in 'voedsel-ideologieën'. Weliswaar worden zilvervliezen momenteel verwerkt in veevoer, ook over toepassingen in de industrie wordt actief onderzoek verricht, bijvoorbeeld als geluidsisolatie in de bouw.

Voor stichting BuitenZinnig is het gebruik van koffievliezen als grondverbeteraar (mogelijk ook met de werking die nu enkel van zeer schadelijke pesticiden komt) interessant. Pelican Rouge biedt ons hierin een dialoog die ons enkel zal verrijken.

Meer berichten