(foto: Elisa Kuster)
(foto: Elisa Kuster) (Foto: )

Geef het Dordt maakt iedereen gelukkig

Dordrecht - "We zien hier mensen somber binnenkomen en met een lach op hun gezicht weggaan, daar doe je het voor," vertelt Suzan. Zij is één van de drijvende krachten achter Geef het Dordt, een initiatief om mensen te helpen door met elkaar te ruilen.

door Elisa Kuster

"Het begon toen ik als vrijwilliger bij het Sociaal Wijkteam in Wielwijk meehielp. Mensen brachten daar wel eens bruikbare spullen waar ze zelf niet meer naar omkeken. Meubels, serviezen, apparatuur je kan het zo gek niet bedenken. Ik kreeg het aanbod om een opslag te delen van iemand die een winkel met tweedehands spullen runde. Dat was zo'n grote ruimte dat we steeds meer konden opslaan. Vanaf toen is het als een olievlek gaan verspreiden. Nu krijgen we bijna dagelijks goederen aangeleverd en werken we samen allerlei andere instanties zoals de Kledingbank, De Buitenwacht, Pip & Zo. Inwoners van Dordrecht kunnen bij de Sociale Wijkteams een aanvraag doen, wij zorgen ervoor dat het bij de mensen terecht komt die het kunnen gebruiken. Als tegenprestatie gaan ze bijvoorbeeld bij eenzame ouderen op de koffie of helpen ze met verschillende klusjes."

In de ruimte van de voormalige Prinses Magrietschool in Krispijn sorteren vrijwilligers Jose, Willem en Jan Willem de binnengebrachte goederen. Ze hebben allemaal wel een mooie anekdote om te vertellen. "Je wilt niet weten wat voor verdriet er achter sommige deuren kan schuilen. Een vrouw met kinderen die plotseling door haar man is verlaten, neemt hij ook nog eens alle inboedel mee. Staat ze daar in een leeg huis. Wij zorgen ervoor dat die mensen van een huis weer een thuis kunnen maken. Een paar spulletjes die andere mensen niet meer nodig hebben, waar een ander zo dankbaar voor is," vertelt Jan Willem.

Suzan laat de ruimte zien waar alles staat opgeslagen: "Het liefst doen we alles met gesloten beurzen maar voor de opslag moeten we huur betalen, voor het vervoer hebben we een bus en brandstof nodig. Daarom organiseren we een rommelmarkt om geld op te halen. Alle spullen hebben we gekregen van de man van wie we de ruimte kregen aangeboden. Hij is ondertussen gestopt met zijn winkel en we mochten zijn overgebleven handel verkopen. Er zitten echt prachtige dingen bij, van antieke vazen tot schilderijen. We hopen met de opbrengst weer een tijdje vooruit te kunnen. Ik weet uit ervaring hoe het is om niks te hebben, nu kan ik een ander helpen. Daar wordt je zo gelukkig van en daarom willen we dit zo lang mogelijk blijven doen."

Rommelmarkt

Op zaterdag 16 juni van 11.00 tot 15.00 uur houdt Geef het Dordt een rommelmarkt aan de Bosboom Toussaintstraat 62 (voormalig gebouw Prinses Magrietschool).

Sponsors kunnen zich aanmelden via info@geefhetdordt.nl

www.geefhetdordt.nl

Meer berichten