Marco van Schaardenburgh volgt de route van een deelnemer aan de Synode van Dordrecht. (foto: Elisa Kuster)
Marco van Schaardenburgh volgt de route van een deelnemer aan de Synode van Dordrecht. (foto: Elisa Kuster) (Foto: )

Marco wandelt van Edinburgh naar Dordrecht

Dordrecht - U kent Marco van Schaardenburgh misschien wel van zijn columns in de Stem van Dordt of als oprichter van het, inmiddels ter ziele, platform IDordt. Of misschien kent u hem helemaal niet, dan is dit interview zeker de moeite van het lezen waard. Marco gaat namelijk in november vanaf het Schotse Edinburgh te voet (en per boot) naar Dordrecht. Dit alles omdat de Dordtse Synode haar 400-jarig jubileum viert.

door Elisa Kuster

Tijdens één van de oefenwandelingen liep ik een stukje mee met Marco, die in juli en augustus wekelijks in deze krant zal schrijven over het wel en wee van de wandeltocht. Want drie weken lopen, dat doe je niet zonder gedegen voorbereiding.


Waarom ga je dit doen?
"Ik vroeg me af hoe het leven er vierhonderd jaar geleden uitzag. Hoe leefde men, hoe reisde men en wat voor indruk heeft de Dordtse Synode gehad op alle mensen die daar aanwezig waren," legt Marco uit.

"De bedoeling is dat we met vijf man vanuit verschillende steden naar Dordrecht vertrekken. Masja Ottenheim vanuit Kopenhagen, Yvo van der Vat vanuit Londen en Tosca Nitterink en Anita Janssen zullen vanaf Basel starten. We reizen zoveel mogelijk zoals ze dat in 1618 deden. Ik volg het spoor van Walter Balcanquhall, één van de deelnemers aan de Synode destijds. Over zijn tocht naar Dordrecht is er weinig te vinden, wat ik weet is dat men toen veel afstanden per postkoets overbrugde. Er zijn tegenwoordig geen postkoetsen meer, dus ik zal veel moeten lopen."


Marco loopt gemiddeld 15.000 stappen per dag om te trainen voor de barre tocht. Dat doet hij voorlopig in Dordrecht en omgeving, een ander landschap dan dat van Schotland. Hoe bereid je je verder voor?


"Nu loop ik veel met goede weersomstandigheden en weinig bagage. Daar zal het veel regenen, flink waaien, is het heuvelachtig en draag ik een zware rugzak. Het enige wat ik kan doen is zoveel mogelijk op onverharde wegen lopen, want die zullen daar waarschijnlijk ook niet zijn. De route die ik heb uitgestippeld gaat vanaf Edinburgh via de Scottish National Trail en de Pennine Way naar Hull. Daar neem ik de boot naar Hoek van Holland en na de overtocht loop ik naar Dordrecht. Dat zal in totaal drie weken in beslag nemen. Het allerbelangrijkste is dat ik geen blessure krijg, want dan kan ik niet verder. De scheenbeenvliesblessure die ik eerder opliep is gelukkig alweer bijna genezen."


Een scheenbeenvliesblessure, zouden ze dat in de 17e eeuw ook hebben gehad?

Volgen

Wilt u de avonturen van de reislustigen volgen?
Dat kan via

www.alsikmaarindordt.com

Meer berichten