Henk Helmantel aan het werk in de Grote Kerk. (foto: José de Jong)
Henk Helmantel aan het werk in de Grote Kerk. (foto: José de Jong) (Foto: )

Henk Helmantel maakt een nieuw kunstwerk in én over Dordt

Dordrecht - Wat zou het worden? Je vraagt het je af als je Henk Helmantel aan het werk ziet. Donderdagochtend 28 juni was de schilder aanwezig in de Grote Kerk. Om te schetsen voor zijn nieuwste werk, maar ook om journalisten te woord te staan.

door José de Jong, indebuurt Dordrecht

Je kent 'de Dordtse dom' waarschijnlijk van de gebrandschilderde ramen, de hoge gewelfde plafonds en het Bach-orgel. Maar dit zijn niet de plekjes waar Henk zich door laat inspireren. Als uitgangspunt voor zijn schilderij neemt hij namelijk een doorkijkje in de Jeruzalemskapel, achterin de kerk

Henk: "Dit hoekje straalt rust uit en dat past bij mij. Het is niet typisch voor de Dordtse kerk. Maar kenners zullen het ongetwijfeld herkennen."

De doorgang kijkt uit op de naastgelegen St. Joriskapel. De eerste schetsen zijn veelbelovend: met een geslepen potlood schetst hij een indrukwekkende zuil naast een minimalistische muur.

Ode

Eind dit jaar vindt Ode aan de Synode plaats, een evenement van 180 dagen. Speciaal hiervoor is de kerk de gehele winter geopend. Dordrecht heeft een belangrijke rol in de vaderlandse geschiedenis: 400 jaar geleden was Dordt een half jaar lang het centrum van Europa. Ter ere van deze Ode werd Henk Helmantel gevraagd een werk te maken met als thema de Grote Kerk.

"Maar voordat ik daarop kon antwoorden, wilde ik eerst kijken of deze kerk bij me past. Ik ben niet geïnteresseerd in krullen en opzichtige dingen. Het is juist de eenvoud die wil uitbeelden in mijn werk."

"Omdat ik een vrije vogel ben en voor mezelf werk, wilde ik de kerk mij laten overtuigen. Enkele maanden geleden oriënteerde ik me, maar het was snel beslist."

Geheel nieuw in de stad is Henk Helmantel niet. "Ik ken Dordrecht vrij goed", vertelt hij. "De kerk heb ik vroeger al vaker bezocht en uiteraard heb ik van het uitzicht genoten vanuit de toren. De kunstenaars Otto Dicke en Philip Kouwen behoorden tot mijn kennissengroep, en ook Kees Stoop ken ik goed. Dit is een mooie stad, dat wat ervan overgebleven is."

Wachten

Wie nieuwsgierig is naar het werk, moet nog even wachten. Het schilderij is pas te zien op de Ode van de Synode, die 10 november begint. Maar Henk kan al wel een tipje van de sluier oplichten: "De muur ziet er anno nu smetteloos uit. Maar ik denk dat ik toch wel een vochtplek hier of daar ga toevoegen op het schilderij."

Meer berichten