Foto: Thomas vd Es

Een goed zeearendenjaar!

Dordrecht - Sinds 2012 broeden er zeearenden in Nationaal park de Biesbosch. Een soort die pas terug is in Nederland sinds 2006. Het eerste broedpaar bevond zich in de Oostvaardersplassen. Later was het Nationaal park Lauwersmeer aan de beurt, waarop de Biesbosch volgde.

door Thomas van der Es

In 2014 vestigde zich zelfs een tweede koppel in "ons" gebied. We spreken sindsdien over het Brabantse stel en het paar uit de Dordtse.

Dit jaar is een prima "zeearendenjaar" in Zuidwest-Nederland. Op 2 nesten in de Biesbosch stonden de afgelopen dagen 2 jonge arenden te "springen". De eerste vleugelslagen hebben nog niet geleidt tot daadwerkelijk uitvliegen, maar dat zal één dezer dagen vast gebeuren.

Meestal volgt na het uitvliegen een periode van training. De vogels trekken als gezin richting een geschikt voedselrijk jachtgebied. De jonge arenden van een dag of 80 oud kunnen nog niet zelf jagen en worden de eerste periode gevoerd op het nest. In de Biesbosch zagen we de afgelopen periode dan ook regelmatig volwassen zeearenden met karper, ganzenpul of meerkoet richting de nestlocaties vliegen.

De "training" duurt vaak niet zo lang. Meestal beginnen volwassen zeearenden vanaf oktober / november namelijk alweer met het opknappen van hun nest en het innemen van hun territorium. Dan is er geen tijd meer voor hongerige aandacht trekkende juveniele zeearenden. Die zoeken dan hun eigen weg. Ze worden letterlijk het gebied uitgezet. Vanuit de Biesbosch betekent dit: Weer vier nieuwe arenden die in de toekomst hopelijk ook voor broedsucces gaan zorgen. Ze zullen tijdens hun omzwervingen steeds meer soortgenoten aantreffen. Tegenwoordig broeden er meer dan 10 paren zeearend in Nederland. Dit jaar zijn er nieuwe broedlocaties bijgekomen in Noord-Holland en Zeeland. Het stel uit Zeeland heeft ''Biesbosch-roots", want het mannetje is afkomstig uit het nest van de Brabanders uit 2014.

Wie weet komt er in de toekomst nog een extra broedpaar in de Biesbosch. Gezien de schaal van de natuurontwikkelingsgebieden is dat realistisch. Met name de oostkant van het gebied de Noordwaard en de Sliedrechtse Biesbosch zijn daar uitermate geschikt voor! De toekomst zal het uitwijzen.

Meer berichten