Ook dit is Dordrecht: het gebied tussen Stadspolders en de Kop van het Land. (foto: Marco van Schaardenburgh; inzet: Google)
Ook dit is Dordrecht: het gebied tussen Stadspolders en de Kop van het Land. (foto: Marco van Schaardenburgh; inzet: Google) (Foto: )

Wandelen naar de Kop van het Land

Het is zomer. De zon schijnt en binnen blijven is zonde. We gaan naar buiten met Marco van Schaardenburgh. In de maanden juli en augustus neemt hij u mee op diverse wandeltochten over het eiland van Dordrecht (en soms een beetje daarbuiten). Vandaag doen we een rondje Stadspolders – Kop van het Land (5,8 km).

door Marco van Schaardenburgh

Dordrecht - Tegenwoordig wandel ik meer dan vroeger. Het zal de leeftijd zijn. Meer rust in de kop en een lijf wat steeds harder roept om beweging. Tot mijn 35ste hoefde ik niks te doen voor een goddelijk lichaam, tegenwoordig wil mijn nek na een uurtje achter de laptop niet meer naar links en kan mijn rug niet meer buigen.

We beginnen vandaag in het Bilderbos, aan de rand van stadspolders. Een hoekje dat de planologen op de tekentafel vergaten en dat ze nu de titel 'bos' meegeven. Wie bedenkt het om die paar bomen een bos te noemen? Hoeveel bomen heb je nodig om iets een bos te noemen? Of is het een bos als je het door de bomen niet meer kan zien?

Vanuit het Bilderbos lopen we naar de Zeedijk. De Zeedijk neem je het beste onderlangs. Op de dijk heb je dan wel beter uitzicht maar ook meer wind en vooral meer fietsers. Onderlangs loop je onverhard, langs de akkers en je hebt de weg voor jezelf.

De Zeedijk komt uit op de Kop van 't land. Een mooi stukje Nederland met een pontje (twee zelfs, maar daar kom ik later nog op terug), een haventje en lieve horeca.

Voor het vegetarische restaurant is het nog te vroeg. In het huiskamercafé drinken we vlierbessenlimonade van Fritz en prikken we in de vegetarische bitterballen van Thor (hipster-alert). Bijna laat ik een ruige baard groeien en mijmer ik over een toekomst als ambachtelijk rietsteker. Nog net op tijd vind ik de terugweg. Via het fietspad langs de Provinciale weg en langs de fruit-o-maat waar je geen bitterballen maar een kilo Jonagold uit de muur trekt.

De eerst mogelijke afslag gaan we naar rechts, de Zuidendijk op. De Zuidendijk is 400 jaar oud en is één van de meest landelijke stukjes Dordrecht. Aan het einde van de Zuidendijk gaan we naar rechts de Bildersteeg in, die ze beter Bilderlaan kunnen noemen vanwege de vele populieren langs de kant. Dit is sowieso een verwarrend punt.

De Zuidendijk gaat over in de Noordendijk. Is er dan niets tussen het Zuiden en het Noorden? Bovendien ligt de Zuidendijk in het oosten en de Noordendijk in het westen. Dit zijn zo van die dingen waar mijn gedachten blijven hangen tijdens het wandelen.

Meer berichten