(foto: Elisa Kuster)
(foto: Elisa Kuster) (Foto: )

Op de fiets naar Rome voor Spieren voor Spieren

Dordrecht - Peter de Jong houdt van zijn vrouw én van fietsen, dat bracht hem op het idee om te gaan fietsen voor Spieren voor Spieren. Niet een paar rondjes om de kerk, nee Peter gaat 2500 kilometer afleggen om geld op te halen voor de stichting.

door Elisa Kuster

"Mijn vrouw, haar zoon en mijn schoonmoeder lijden aan de ziekte HMSN, een erfelijke spierziekte die geleidelijk de zenuwen aantast. Nu gaat het nog redelijk maar het kan ineens verergeren. Gelukkig zijn ze positief ingesteld en slaan ze zich erdoorheen."
Op maandag 9 juli zal burgemeester Wouter Kolff het startsein geven voor de fietstocht met als eindbestemming Rome.

"Geweldig dat de burgemeester dit wil doen, sowieso zijn de positieve reacties die ik krijg erg fijn. Ik geef les op het Da Vinci College, een aantal van mijn leerlingen hebben ook gedoneerd. Daar ben ik zo blij mee, het gaat me niet om de hoogte van het bedrag maar dat ze dat doen. Uiteindelijk hoop ik 2500 euro op te halen, een symbolisch bedrag omdat ik ongeveer 2500 kilometer ga fietsen. Van FC Dordrecht en Excelsior Rotterdam heb ik een gesigneerd shirt gekregen die ik aan de hoogste bieder mag overhandigen. De teller staat nu op 1500 euro, met nog een aantal donateurs en de verkoop van de shirts moet ik het streefbedrag wel kunnen redden."

Sinds januari is Peter aan het trainen, zowel buiten als binnen want naast lesgeven op het Da Vinci, geeft hij ook spinningles op een sportschool in Sliedrecht. Aan zijn conditie zal het dus niet liggen, een lekke band zal hem niet weerhouden, alleen de warmte in Italië kan nog wel eens een zware tegenstander zijn. "Ik kan best tegen warmte maar een graad of veertig is niet ideaal om te fietsen."


Vijf weken in je eentje op de pedalen, genoeg tijd om het leven te overdenken, al ziet Peter daar ook een gevaar in. "Tuurlijk is het heerlijk om te fietsen, routes te plannen en een kampeerplek te zoeken. Maar het kan wel eens lastig zijn wanneer ik bijvoorbeeld aan mijn hond Flecha denk. Hij overleed vorig jaar en daar heb ik nog steeds veel verdriet van, ondanks dat het een jaar geleden is. Na zijn dood ben ik in de zomervakantie naar Polen gefietst, dat was soms pittig hoor."


Dromen van volgende fietsavonturen doet Peter ook, volgende zomer wil hij op de fiets naar Basel en de ronde van Zwitserland rijden én hij hoopt ooit de Noordkaap of Zuid Korea door te fietsen. Peter laat zich niet stoppen, dat is duidelijk. "Behalve wanneer ze mijn fiets jatten," sluit hij lachend af.

www.sportenvoorspieren.nl/actie/peter-de-jong

Meer berichten