Henk van der Net is het vertrouwde gezicht van Trefpunt De Nieuwe Stoof. (Foto: Jeroen Verbueken Fotopersbureau Busink)
Henk van der Net is het vertrouwde gezicht van Trefpunt De Nieuwe Stoof. (Foto: Jeroen Verbueken Fotopersbureau Busink) (Fotopersburo Busink ©)

Henk: 'Ik was vaker hier dan in mijn eigen huis'

Dordrecht - Er zijn vrijwilligers die zo zijn verweven met hun taken, dat de benaming 'vrijwilliger' niet meer bij hen past. Dat vrijwillig niet vrijblijvend is, weten velen inmiddels wel. Er zijn mensen die zelfs dat besef al lang achter zich hebben gelaten. Neem nou Henk van der Net. Als vrijwilliger kent hij nog het old school club- en buurthuiswerk. Jaren geleden was hij regelmatig bezoeker van het buurthuis in Wielwijk, waar hij destijds woonde. Je kon er darten en dat deed hij er met overgave. Hij verhuisde naar Crabbehof en werd het vaste gezicht van  Trefpunt De Nieuwe Stoof. "Ik was vaker hier dan in mijn eigen huis."

door Caty Groen

Het begon ruim vijfentwintig jaar geleden met even een handje helpen na het darten", herinnert Henk zich. "Ik was best vaak in het buurthuis. Na mijn echtscheiding en problemen met mijn gezondheid,werd ik afgekeurd. Ik vond er afleiding en verleende steeds meer hand- en spandiensten. Van lieverlee werd Trefpunt De Nieuwe Stoof min of meer mijn tweede thuis. Ik was vaker hier dan in mijn eigen huis."

Voedselverdeling

Vijftien jaar geleden zette Henk in Trefpunt De Nieuwe Stoof een voedselverdeling op. Zijn initiatief kwam voor veel mensen als geroepen. De voedselverdeling in Crabbehof is iets anders dan de Voedselbank. "Om voor de Voedselbank in aanmerking te komen, moet je aan allerlei voorwaarden voldoen. Als je daar net niet voor in aanmerking komt, dan maakt dat jouw situatie natuurlijk niet minder schrijnend."

En schrijnende situaties kent Henk maar al te goed. Hij kent van vrijwel iedereen de reden waarom er wordt aanklopt bij de voedselverdeling. "Voorbeelden genoeg", zegt hij. "Als je partner een poosje achter de tralies verdwijnt en jou achterlaat met kleine kinderen en een schuld waar je zelf van schrikt, geloof me dan heb je het niet makkelijk."

Supermarkt

Het begon allemaal toen Henk in Crabbehof van de toenmalige supermarktmanager van Super de Boer producten mocht meenemen die de uiterste verkoopdatum hadden bereikt. Er was niets mis met het eten en ook de supermarkt vond het zonde om het zomaar in de vuilnisbak te gooien. Toen supermarkt MCD er zich vestigde kreeg Henk ook met hen een goede relatie en nu krijgen ze artikelen van onder andere Plus Valkzicht.

Dat buurtgenoten hem vertrouwen en willen praten, merkt Henk dagelijks. "Ik was op een gegeven moment zo vaak in De Stoof, dat ik echt wat gas terug moest nemen. In plaats van altijd hier te zijn, ben ik er nu zoveel mogelijk 's morgens. 's Middags ga ik altijd even naar buiten en zit dan in het winkelcentrum een poosje op het bankje voor de supermarkt. Dat weten bezoekers ook. Ik zie het al aan hun gezichten; wat ze 's morgens in de Stoof niet tegen me kunnen zeggen, doen ze wel 's middags op het bankje voor de Dirk."

Hoogtepunt vindt Henk de jaarlijkse gezinsuitstapjes. "Vroeger werd dit bekostigd door sponsors, vaak Dordtse bedrijven. Voor gezinnen is dit soms hun enige uitje tijdens de schoolvakantie. Sponsors zijn niet meer vanzelfsprekend en touringcars huren is duur. Zonder sponsorgeld krijgen we het gezinsuitje niet meer bekostigd. Dat zou erg jammer zijn."

Meer berichten