Eva Monshouwer is klaar voor de Vierdaagse. 'Een kruisje zou echt de kers op de taart zijn'. (foto: Jeroen Verbueken / Fotopersbureau Busink)
Eva Monshouwer is klaar voor de Vierdaagse. 'Een kruisje zou echt de kers op de taart zijn'. (foto: Jeroen Verbueken / Fotopersbureau Busink)

Dordtenaar van de Week: Eva Monshouwer

Dordrecht - Toen de beste vriendin van Eva Monshouwer naar Nijmegen verhuisde, kreeg die de opmerking dat ze als inwoner dan toch zeker de Vierdaagse zou moeten gaan lopen. De suggestie werd weggelachen, want dat was toch veel te sportief? "Maar het bleef toch in het hoofd zitten van mijn vriendin. Ik werd er ook bij betrokken. Ze zag het als iets voor op onze bucketlist en wilde ons opgeven. Mijn eerste reactie was: 'geen denken aan, dat ga ik echt niet doen. Toch keek ik 's avonds even op de site van de Vierdaagse. Heel gek, maar toen was ik ineens om."

door Yvonne Vogel

En dus begon het avontuur, want Eva en Eva schreven zich in. Vanwege de 52.000 aanmeldingen voor 47.000 plekken volgde er wel een loting. "Mijn vriendin Eva bleek uitgeloot, ikzelf ingeloot. Dat was wel een domper. Omdat ik al was gestart met trainen, besloot ik dan maar alleen door te zetten."

Een ultiem vreugdemoment volgde toen Eva uit Nijmegen bij een herregistratie alsnog een toegangsticket bemachtigde. "Veel leuker natuurlijk, dat we dit avontuur toch samen aan mogen gaan. Kunnen we een beetje kletsen tijdens de saaie stukken. Dan gaat de tijd vast sneller."

Het afgelopen jaar vloog ook voorbij. In die tijdspanne veranderde er veel voor beide dames. "Eva en ik houden allebei van een bourgondisch leven, met gezelligheid en lekker eten en drinken. Dat was ook te zien op de weegschaal. Vorig jaar waren we allebei op z'n zwaarst. Daar wilden we iets aan doen. Al vaker hadden we halfslachtige pogingen ondernomen om af te vallen, maar nu moest het echt gaan gebeuren. We stimuleerden elkaar. Toen zij was afgevallen, raakte ik nog meer kilo's kwijt. Daar raakte zij op haar beurt weer extra door gemotiveerd. Het resultaat? We zijn samen in totaal 50 kilo afgevallen."

De Vierdaagse bleek een mooie stok achter de deur om het roer om te gooien. Er moest immers flink worden getraind. "In het begin was 5 tot 10 kilometer al een flinke uitdaging. Ik was echt totaal geen sportief persoon. Dat is wel veranderd. Ik loop nu op een weekenddag vrij makkelijk 40 kilometer. Ik heb veel getraind, nog meer dan mijn vriendin. Maar haar doorzettingsvermogen is gigantisch en we lopen in hetzelfde tempo. Dus wat dat betreft zit het wel goed."

Om extra kilo's kwijt te raken, begon Eva ook met het bijhouden van een voedingsdagboek. "Ik houd nog steeds van eten, maar doe het veel bewuster. Ik weet nu veel meer over voedingswaarden. Dat scheelt enorm."

Haar omgeving moest wel wennen aan haar transformatie. "Mijn collega's grappen weleens: 'Eva, nu is het wel genoeg hoor. Als dit nog langer zo doorgaat, worden we jaloers.' Maar ook na de Vierdaagse ga ik door op de ingeslagen weg. Misschien in een iets andere modus, want mijn leven stond de afgelopen periode wel een beetje op pauze. Ik wil de Vierdaagse zo ontzettend graag uitlopen, dat ik veel meer train dan nodig is. Dat kost tijd en is niet altijd te combineren met een sociaal leven. Toch is het het waard. Een kruisje zou echt de kers op de taart zijn."

Wat verwacht ze van 17 tot en met 20 juli? "Een gezellige sfeer en dat we de eerste twee dagen op conditie redelijk goed doorkomen. Op dag 3 en 4 zullen we de aanmoedigen van het publiek meer nodig hebben. We gaan alles geven wat we in ons hebben."

Maar wat als een van de twee het halverwege niet meer blijkt te redden? "Dat scenario is besproken. Dan loopt de ander toch door. We kunnen elkaar dan blijven bellen voor de nodige steunbetuigingen. Op die manier kan de een de ander er doorheen slepen. Maar het liefst komen we natuurlijk samen over de finish."

Meer berichten