Soms is het pad onvindbaar maar als je de Nieuwe Merwede volgt komt het goed.(foto: Marco van Schaardenburgh; inzet: Open Street Map)
Soms is het pad onvindbaar maar als je de Nieuwe Merwede volgt komt het goed.(foto: Marco van Schaardenburgh; inzet: Open Street Map) (Foto: )

Marco wandelt over het ruigste pad van Dordrecht

Dordrecht -  Het is zomer. De zon schijnt en binnen blijven is zonde. We gaan naar buiten met Marco van Schaardenburgh. In de maanden juli en augustus neemt hij u mee op diverse wandeltochten over het eiland van Dordrecht (en soms een beetje daarbuiten). Vandaag lopen we het ruigste pad van Dordrecht, van de Oosthaven naar de Zuidhaven. Een wandeling van 7,5 kilometer.

door Marco van Schaardenburgh

Ik twijfelde of ik over dit wandelpad wil schrijven en of het niet beter is om deze wandeling voor mezelf te houden. Meer schakeringen groen per vierkante meter om doorheen te lopen vind je niet. Ik schrijf er toch over en ga in deze column mijn best doen om u te ontmoedigen om deze wandeling ook te maken. Allereerst een waarschuwing: Bereid je voor. Draag waterdichte schoenen, lange mouwen en een lange broek. Het pad staat regelmatig onder water en goede kleding beschermt tegen muggen, brandnetels en andere ongure planten.

Het pad is eenvoudig. Ga bij de Zuidhaven de bosjes in en volg het pad tot je er bij de Oosthaven weer uit komt. Soms is het pad onvindbaar maar als je de rivier de Nieuwe Merwede blijft volgen dan komt het vanzelf goed. Terug loop je over het fietspad of de weg aan de andere kant van de dijk.

Muggen

In dit stukje Biesbosch krijgt de natuur vrij spel. Een enkel vermolmd bruggetje, een verdwaald paaltje van wandelnet en af en toe een geknotte wilg. Hier neemt de natuur de ruimte. Ook de muggen. Een triljoen muggen staan in slagorde opgesteld en wachten op jouw komst.

De Hollandse jungle remde ons af. Normaal lopen we ongeveer 5,5 km/u, nu net geen 3,3 km/u.

De wandeling was voor Elisa een extra uitdaging. Dat het heksenkruid, de kattenstaart en het harige wilgenroosje hoger groeit dan de 153cm die zij meet is nog wel grappig. De metershoge brandnetel en berenklauw vond zij minder grappig, wel imponerend. De storm van januari heeft veel bomen omgewaaid die het pad versperren. Zij kon soms onder de boom door terwijl wij er omheen moesten. Hier was haar geringe lengte een voordeel.

Nergens op dit eiland zijn minder mensen dan hier. Wij vonden wel iemand. Een insectenfreak. Met zijn grote verrekijker van Oost-Duitse kwaliteit en mouwloze camouflagejacket vol grote zakken om spulletjes in te laten verdwijnen gromde hij een kort goedendag om snel terug te keren in zijn steeds kleiner wordende insectenwereld met langpootmug, kortschildkever en lieveheersbeestjes.

Dit stukje is uniek in Dordrecht en ik hoop u te hebben overtuigd om hier niet heen te gaan.

Toch gaan? Doe het met respect voor de planten en diertjes!

Meer berichten