Logo destemvandordt.nl


Eva Monshouwer (op de voorgrond): "Mijn vriendin kreeg al op de eerste dag last van blaren en kramp."
Eva Monshouwer (op de voorgrond): "Mijn vriendin kreeg al op de eerste dag last van blaren en kramp." (Foto: Jeroen Verbueken - Fotobusink)

Eva Monshouwer liep zonder vriendin Eva de Vierdaagse uit

Dordrecht - Eva Monshouwer liep vorige week voor de eerste keer de Nijmeegse Vierdaagse. Met het kruisje in the pocket keerde ze terug naar Dordrecht. Trots, blij en voldaan. Eigenlijk was alles leuk. "Behalve dat mijn vriendin de derde dag niet meer kon starten vanwege blaren en kramp."

Samen over de Via Gladiola wandelen: dat was het perfecte scenario. Eva en Eva trainden immers regelmatig samen en stimuleerden elkaar bij hun afvalrace. Samen vielen ze in amper een jaar tijd 50 kilo af.

Grote wens

De Vierdaagse bleek een mooie stok achter de deur om het roer om te gooien. Er moest immers flink getraind worden. "Het was onze grote wens om de Vierdaagse samen uit te lopen. Vooraf bespraken we ook de scenario's voor het geval een van de twee niet meer verder zou kunnen, om wat voor reden dan ook. Besloten werd dat de ander dan door zou lopen."

Nul blaren

In de praktijk gebeurde dat ook. "Mijn vriendin kreeg al op de eerste dag last van blaren en kramp. Om de paar kilometer moest ze stoppen en strekken. Gewoon stomme pech, want ik had precies dezelfde schoenen en sokken aan. Mij leverde het precies nul blaren op. Alles ging perfect bij mij."

Saamhorigheid

Bij haar vriendin helaas niet, waardoor Eva vanaf de derde dag alleen liep. Relatief gezien dan, in een deelnemersveld van 47.000 mensen. "Het publiek zweept je echt op. Ik voelde mij enorm gesteund. Op een gegeven moment liep ik vrij alleen, los van andere deelnemers. Toen ik voorbijkwam, ging er een enorm gejuich op. Dan word je gedragen door de toeschouwers. Ik had vooraf verwacht dat er her en der supporters zouden staan, maar niet zó ontzettend veel. En liep je eens op een rustige dijk, dan hadden bewoners van de boerderij een tuinslang naar buiten gelegd voor het bijvullen van je waterfles. Dat is toch ontzettend lief? Ik heb enorm van de saamhorigheid genoten."

Wat een gekkenhuis

De derde dag was favoriet bij Eva, net als het laatste stuk naar de finish toe. "Wat een gekkenhuis, die Via Gladiola. Bandjes, dj's, mensen die snacks en gladiolen uitdelen aan wildvreemden: een topervaring! Eva was er ook om mij aan te moedigen op de laatste meters. Het eerste wat ik deed toen ik over de finish kwam? Een selfie maken. En mijn oma bellen, want zij liep de Vierdaagse op haar 18e een keer. Ook zij haalde de finish. Oma was ontzettend trots. Ze bleef maar zeggen: 'Ik had nooit verwacht dat mijn kleindochter dit nog eens zou doen.' Afgelopen weekend ben ik mijn kruisje laten zien, en zocht zij de hare op voor mij. Inclusief foto's uit die tijd. Heel leuk!"

Heldenkruisje

Voor haar vriendin Eva kocht Eva Monshouwer bij een stalletje in Nijmegen nog een heldenkruisje. "Ik schreef erbij dat ik het super vond dat ze als een bikkel de hele, halve Vierdaagse liep. Menig ander had met zoveel pijn al veel eerder opgegeven."

(Tekst: Yvonne Vogel)

Meer berichten
Shopbox