Het konijn houdt het gras in het bos kort en konijnenpoep is eenvoudig als gratis verkregen mest te gebruiken (Foto: PR).
Het konijn houdt het gras in het bos kort en konijnenpoep is eenvoudig als gratis verkregen mest te gebruiken (Foto: PR). (Foto: PR)

Laat het konijn maar lekker grazen in VoedselBos BuitenZinnig

Dordrecht - Een wandeling over de velden gelegen binnen de contouren van het aan te leggen Voedselbos BuitenZinnig op het 'Dorp de Hoop' geeft ons inzicht over diersoorten die hier reeds hun thuis hebben.

Een dier dat hier zeker voorkomt (te zien aan de hoeveelheid uitwerpselen) is het konijn. En in een project als bijvoorbeeld een moestuinencomplex of een andersoortige tuin waar éénjarig voedsel staat, doet het woord 'konijn' meteen iedereen huiveren, aangezien het dier grote schade aan de gewassen kan aanbrengen.

Begrazer

In een VoedselBos aangelegd volgens de principes van de permacultuur, denken we anders. Het konijn is een uitstekende begrazer, die het gras in het bos kort zal houden. Bovendien poepen konijnen vaak op dezelfde plaatsen. Hun keutels zijn makkelijk te verzamelen en elders als gratis verkregen mest te gebruiken.

Prooidier

Konijnen zijn ook voor veel andere dieren prooidieren. Vossen welke reeds gezien zijn op het 'Eiland van Dordrecht', maar ook haviken en buizerds lusten graag een langoortje, maar je kan ook verder denken. Bij de Biesbosch denken we al snel aan bevers. Maar er is nog een soort die sinds vele jaren het eiland van Dordt weer gevonden heeft: De boommarter. Hoe gaaf zou het zijn als dit dier, dat wettelijk beschermd is, een thuishaven zou vinden in VoedselBos BuitenZinnig? Een mens mag dromen nietwaar?

Spanje

Terug naar ons konijn. Wij denken dat wij alles al weten van het konijn. Wist u dan ook dat Spanje haar naam dankt aan het konijn? De laatste ijstijd verdreef de konijnen uit Azië (waar zij oorspronkelijk in grote getalen leefden) en zij kwamen terecht op het Iberisch schiereiland (Spanje en Portugal). Spanje werd door de Romeinen Hispania genoemd. Dat woord is een verbastering van het Hebreeuwse 'I saphan im' dat zoveel betekent als ' het land der klipdassen'.

Klipdas

De klipdas is een dier dat voorkwam in Fenicië, een land uit de Oudheid dat nu onderdeel is van het huidige Libanon. De Feniciërs hebben veel gebied veroverd en Spanje was in die tijd, vanaf circa 1200 voor Christus, een kolonie van Fenicië. Dit volk kende geen konijnen maar meenden in de konijnen die zij in Spanje tegenkwamen, klipdassen te herkennen. En zo is Spanje aan haar naam gekomen, ook al heeft er nooit een wilde klipdas in Spanje geleefd.

Welkom

Later verspreidde het konijn zich, zodat het ook in onze streken terecht kwam, mede dus in ons VoedselBos. En zij is welkom; laat haar maar grazen. Zij zal eten en gegeten worden, zoals dit een organisme in het VoedselBos betaamt en... het konijn zal ook menig kinderhart bekoren.

(Tekst: Thierry Dinjens, Stichting BuitenZinnig)

Meer berichten