Een groot deel gaat over tiendwegen, oude paadjes met aan weerszijden water en alleen toegankelijk te voet.
Een groot deel gaat over tiendwegen, oude paadjes met aan weerszijden water en alleen toegankelijk te voet. (Foto: Marco van Schaardenburgh)

Wandelen met Marco via het Floris V pad

Dordrecht - Het is zomer. De zon schijnt en binnen blijven is zonde. We gaan naar buiten met Marco van Schaardenburgh. In de maanden juli en augustus neemt hij u mee op diverse wandeltochten over het eiland van Dordrecht, en soms een beetje daarbuiten. Vandaag lopen we van Kinderdijk naar Dordrecht (een tocht van 17 kilometer).

De wandeling van vandaag is onderdeel van het Floris V pad, een lange afstandswandeling (LAW) die loopt van Amsterdam naar Bergen op Zoom en aansluit op de wandelsnelweg naar Parijs. De naam Floris V suggereert een traditioneel pad maar dat is alleen maar suggestie.

'Disneypark'

We starten bij de aanlegplaats van de waterbus in Kinderdijk en lopen met een kennis uit Frankrijk. Met de molens van Kinderdijk hebben we meteen het toeristisch hoogtepunt gehad en laten 'Disneypark Netherlands' achter ons. Vroeger wilden mijn buitenlandse bezoek altijd naar de coffeeshop, tegenwoordig vinden ze het interessanter dat Nederland onder zeeniveau ligt. Of dat niet eng is?

Drijfnat

De route loopt deels over dijken en behalve de molens zijn de polders van de Alblasserwaard uitermate geschikt om te laten zien dat de rivieren hoger liggen dan het land. Vrienden van ons lopen deze route iedere oudejaarsdag. Ik weet niet zo goed waarom, maar het is een traditie. Wij liepen een paar keer mee. Soms koud, vaak mooi en meestal nat. De afgelopen keer zelfs drijfnat. Lopend door een drassige polder waar het daglicht niet door heen kan breken en de rotjes in de dorpen zompig ver weg klinken. Vandaag is het anders. Het is vooral stil. En warm. En groen.

Tiendwegen

Een groot deel van het pad gaat over tiendwegen. Eeuwenoude paadjes met aan weerszijden water en alleen toegankelijk te voet. Waarschijnlijk hadden de tiendwegen een functie in de waterbeheersing, maar Wikipedia weet het niet zeker. Op de laatste tiendweg vinden we een broedende zwaan op ons pad. Zij laat ons er niet langs en we moeten omlopen. Het is warm vandaag en we korten de route in. Op Sliedrecht Baanhoek stappen we op de trein richting Dordt.

Walter Balcanquhall

400 jaar geleden, in 1618, reisde Walter Balcanquhall van Edinburgh naar Dordrecht om de synode van Dordrecht bij te wonen. Om hier bij stil te staan, loop ik binnenkort een deel van zijn route. De laatste dag, op 11 november, loop ik van Kinderdijk naar Dordrecht. U kan dan meelopen, lijkt me leuk.

Traditie

Als veel mensen meelopen doen we het volgend jaar weer en beginnen we een traditie. Tradities zijn namelijk belangrijk voor 'maatschappelijke stabiliteit' (nog een keer Wikipedia) en dat kunnen we best wel gebruiken vandaag de dag. Belangrijker dan de oorsprong van de traditie.

(Tekst en foto: Marco van Schaardenburgh)

Meer berichten