De plant is met haar paarse bloemen en haar zaaddozen die op munten lijken een ware lust voor het oog (Foto: BuitenZinnig).
De plant is met haar paarse bloemen en haar zaaddozen die op munten lijken een ware lust voor het oog (Foto: BuitenZinnig). (Foto: Stichting BuitenZinnig)

Judaspenning schenkt verwondering, net als VoedselBos BuitenZinnig

Dordrecht - Bij de aanleg van het VoedselBos is het zeer belangrijk goed na te denken welke planten je wilt planten. Het ideale scenario is dit: De plant/het gewas is: (deels) eetbaar, zou er van nature voor kunnen komen, trekt bijen aan (die dan ook weer andere gewassen bestuiven), ziet er op het oog aantrekkelijk uit en heeft een verhaal. Deze vijf elementen vinden we terug in een gewas dat dus past in het VoedselBos: Judaspenning.

Enige uitleg lijkt op zijn plaats. De bloemen van Judaspenning, vele trossen met lilapaars tot wit en donkerpaars gekleurde bloemen, zijn eetbaar. Een bloemenpracht in het voorjaar en een droogboeket in het najaar. De plant is vaak in tuinen aangeplant en vervolgens verwilderd. We treffen haar vaak langs boszomen aan en laten we nu toevallig een bos in de maak hebben.

Drachtplant

Judaspenning is een drachtplant voor honingbijen (die o, zo geplaagde bijen die elk steuntje in de rug hard kunnen gebruiken). Judaspenning is ook de waardplant voor het Oranjetipje, een lieflijke vlinder uit de witjesfamilie.

Lust voor het oog

De plant van een halve meter tot tachtig centimeter hoog is met haar paarse bloemen en haar zaaddozen die op munten lijken een ware lust voor het oog. De plant zorgt zelf voor vermeerdering in de tuin, door deze zaaddozen, pluk dus niet alles.

Judas Iskariot

En Judaspenning heeft een verhaal: Judas Iskariot verraadde Jezus. Of hij nu bezweek voor het hem beloofde geld of dat hij wilde dat zijn leider ter plekke zou claimen dat Hij Gods Zoon was, daar zijn de bijbelgeleerden het niet over eens. Het feit is dat hij voor zijn daad dertig zilverlingen kreeg. Een zilverling is een munt, waarschijnlijk in die tijd de sjekel uit zilver geslagen.

Glanzend, doorschijnend

De mare wil dat toen Judas zag dat Jezus niet als Godenzoon bejegend werd, maar in plaats daarvan werd mishandeld, hij wroeging kreeg en zijn geld uitstortte over de tempelvloer. Uit deze munten ontstond de plant Judaspenning. En de zaaddozen, die ritselen in de herfstwind, lijken precies op deze zilverlingen. Glanzend, doorschijnend, met de zaden zichtbaar.

Verwondering

Judaspenning schenkt ons alle vijf elementen reeds benoemd en zelfs nog eentje meer. Zij schenkt ons verwondering. Zoals een voedselbos ons verwondering brengt. Het heeft weinig zin om Judas als de boze te zien. Hij was een man met twijfels, zoals wij allen twijfelen en soms, daardoor, de verkeerde keuze maken. Laat VoedselBos BuitenZinnig u dit verhaal vertellen, naast ontelbare andere verhalen. Het VoedselBos is een bos, een boek en een thuis.

(Tekst: Thierry Dinjens, Stichting BuitenZinnig)

Meer berichten