Rob Cornelissen (regiomanager Philadelphia Werk & Begeleiding) en waarnemend directeur-bestuurder Chantal Cunnen (de Bibliotheek AanZet)
Rob Cornelissen (regiomanager Philadelphia Werk & Begeleiding) en waarnemend directeur-bestuurder Chantal Cunnen (de Bibliotheek AanZet) (Foto: de Bibliotheek AanZet )

Leescafé in Stadsbibliotheek AanZet

Dordrecht - De Bibliotheek AanZet en Stichting Philadelphia hebben een intentieverklaring getekend over het exploiteren door Philadelphia van het leescafé in de bibliotheek. Met de verbouwing van de Stadsbibliotheek in de tweede helft van dit jaar, wordt er voorzien in de behoefte aan een leescafé aan de voorkant van het gebouw: Café Americain. Vernoemd naar het café dat eerst was gevestigd op de locatie van de bibliotheek.

AanZet is erg blij om de samenwerking tussen twee maatschappelijke organisaties in het hart van de stad verder uit te breiden. Het leescafé is een eerste stap in de verbouwing van de Stadsbibliotheek, die invulling geeft aan het vernieuwde concept van de bibliotheek van de toekomst.

Uitnodigende plek

Met het leescafé biedt de Stadsbibliotheek haar bezoekers een laagdrempelige horecavoorziening. Deze is bedoeld als plek waar je komt om te lezen, te werken of gewoon om elkaar te ontmoeten. Een uitnodigende plek dus voor iedereen, niet alleen voor bezoekers van de bieb.

Nieuwe rol

"Wij zijn enthousiast over deze samenwerking met Philadelphia", zegt waarnemend directeur-bestuurder Chantal Cunnen van de Bibliotheek AanZet. "Door de opening van het leescafé wordt de bibliotheek een echte ontmoetingsplek waar Dordtenaren graag en gemakkelijk binnen stappen. En dat past precies bij onze nieuwe rol". Na de verbouwing ontwikkelt de bibliotheek zich nóg meer tot een plek waar kennis, ontwikkeling en ontmoeting centraal staan. Dit doet zij onder meer door intensief samen te werken met andere partijen.

Talenten ontdekken

Philadelphia ondersteunt mensen met een beperking en/of afstand tot de arbeidsmarkt om mee te doen in de maatschappij en verheugt zich op een prettige samenwerking: "Zo kunnen zij hun talenten ontdekken, zichzelf verder ontwikkelen en een waardevolle bijdrage leveren. Om succesvol participeren mogelijk te maken, is het belangrijk om samen mogelijkheden te creëren. Door het opzetten en bemensen van dit soort mooie initiatieven als de koffiecorner in de Stadsbibliotheek, geven we mensen echt een kans om te groeien. En dat is mooi om te zien!", aldus Rob Cornelissen, regiomanager Philadelphia Werk & Begeleiding.

Verbouwing

Achter de schermen is er de afgelopen maanden hard gewerkt aan de plannen voor de verbouwing en de vernieuwde dienstverlening. De komst van het leescafé is een eerste stap in die richting. Architect Jan-David Hanrath maakte de tekeningen voor de verbouwing. En begin juni werd de opdracht gegund aan ETB Noord.

Voor begin 2019

Samen met een aantal bouwpartners gaan zij deze klus klaren. De voorbereidingen zijn in volle gang en de komende maanden worden zaken verder uitgewerkt. Het streven is om op 1 oktober met de verbouwing te starten en voor begin 2019 de inwoners te verwelkomen in een eigentijdse bibliotheek.

Meer berichten