Sunshine is een bekende verschijning in de Dordtse binnenstad. Naast muziek maakt hij ook kunst met vaak Dordt in de hoofdrol.
Sunshine is een bekende verschijning in de Dordtse binnenstad. Naast muziek maakt hij ook kunst met vaak Dordt in de hoofdrol. (Foto: Caty Groen)

Dordt schilderen met Caribische toets

Dordrecht - Sunshine is Dordtenaar van de week. Officieel heet hij Maruen Baroud, maar hij heeft een hekel aan officieel. Al zeker dertig jaar noemt iedereen hem Sunshine. Hij luistert waarschijnlijk eerder naar zijn bijnaam dan naar zijn geboortenaam.

In het centrum van Dordrecht is Sunshine een bekende verschijning. Op de hoek van het Bagijnhof en het Achterom speelt hij vaak saxofoon. Bekend is ook zijn kunst waar Dordt een prominente rol in heeft. Naast zijn muziekkoffer staan altijd een paar schilderijen. Verlegen, bijna verbaasd, neemt hij complimenten van voorbijgangers in ontvangst. "U vindt het doek mooi? Wow, dank u wel. Yeah man!"

Veelkleurig

Het is snikheet als Maruen 'Sunshine' Baroud zich dit keer heeft geïnstalleerd bij de Palingstraat. Op straat liggen wat schilderijen, een paar hangen aan de buitenmuur van restaurant Jongepier. Voorbijgangers, op weg naar Kunsthoofd, staan stil om naar zijn werk te kijken. Ze herkennen iconische plekken van Dordt die met een veelkleurige Caribische toets zijn geschilderd. "U vindt het doek mooi, meneer? Wow, dank u wel. Ik heb het zelf geschilderd. Ja, en dat ook. Alles. Yeah man!"

Shagje draaien

Hoofdschuddend gaat Sunshine op een stoepje zitten van een huis op de Kuipershaven. Hij moet even een shagje draaien. De zondagmiddag is nog maar net begonnen en op zoveel complimenten had hij niet gerekend. "Te gek dat mensen die dingen tegen je zeggen", vindt hij. "Maar het zou natuurlijk nog mooier zijn als ik ook nog iets zou verkopen. Even afwachten, nog."

In zijn genen

Sunshine kwam in de jaren 80 vanuit Curaçao naar Nederland om te studeren aan de Sociale Academie Markendaal in Breda. "Daar ontmoette ik een oude mevrouw die mij Sunshine noemde", vertelt hij. "Al snel noemde iedereen mij zo. Met de studie is het anders gelopen dan de plannen waren, maar eigenlijk is mijn hele leven anders gelopen dan de plannen waren." Hij en zijn vrouw kregen een dochter, maar het huwelijk strandde. Muziek en kunst kon niemand hem echter afpakken, want dat zit in zijn genen.

Suikergieten

"Ik liet eens iets op de grond vallen en dat viel in uiteen in een bijzondere vorm. Het was voor mij het begin van het werken in een abstracte stijl. Mijn grote voorbeeld is Jackson Pollack." Sunshine ontwikkelde een eigen stijl met later ook meer figuratief werk en hij experimenteerde met materialen. Zo heeft hij schilderijen gemaakt met behulp van suikergieten. "Alles in die techniek heeft te maken met timing", legt hij uit. "De suiker moet je karamelliseren tot de juiste hittegraad en dan kun je het gieten en daarna conserveren. Je bent zo dan zo ongeveer een alchemist."

Naar Curaçao

Naast schilderen werkt hij ook met gips en verheft boemerangs tot kunstobjecten. "Ik droom ervan eens een grote overzichtstentoonstelling te maken in Dordrecht. Op Curaçao, zeg je? Daar ben ik al tientallen jaren niet meer geweest. Ik zou er graag weer eens naar toe willen. Dan zou ik naar mijn dochter gaan, kijken hoe ze daar woont. En hoe heerlijk zou het zijn om even rond te kunnen lopen door de buurt waar ik ben geboren."

Bloemen

Hij tuurt langs de Dordtse kade waar de rivieren Oude Maas, Beneden Merwede en Noord samenkomen. De oevers van Zwijndrecht en Papendrecht blikkeren in de zon. "Maar als ik voet zet op Curaçao, dan ga ik als eerste bloemen leggen op het graf van mijn moeder. Yeah man."

Sunshine verloot schilderij

Het schilderij Cabeza grande (Groothoofd) wordt verloot in Beach Café, Voorstraat 171. Het doek van 50 x 60 cm staat in de zaak. Een lot kost 10 euro en is bij Beach Café te koop. De trekking is 5 augustus, 15.00 uur met live muziek van de Occupies en multiculturele hapjes.

(Tekst en foto: Caty Groen)

Meer berichten