Deze route toont in anderhalve uur alle hoogtepunten van de stad en het Dordrecht waar de bewoners trots op zijn.
Deze route toont in anderhalve uur alle hoogtepunten van de stad en het Dordrecht waar de bewoners trots op zijn. (Foto: Marco van Schaardenburgh)

The Golden Circle of Dordrecht

Dordrecht - Marco van Schaardenburgh schrijft voor 'Wandelen met Marco': "Het is zomer. De zon schijnt en binnen blijven is zonde. We gaan naar buiten met Marco van Schaardenburgh. In de maanden juli en augustus neemt hij u mee op diverse wandeltochten over het eiland van Dordrecht, en soms een beetje daarbuiten. Vandaag lopen we The Golden Circle of Dordrecht (4 kilometer).

Deze golden circle zit sinds een trip naar IJsland in 2013 in mijn hoofd. Met een gehuurde 4WD reden we het rondje Geysir, Gullfoss en Thingvellir. Mooie route en vanuit marketing oogpunt bekeken is het slim bedacht om deze ronde the golden circle te noemen. Sindsdien speelt bij mij de gedachten dat we voor ons eiland toch ook een golden circle moeten kunnen bedenken.

Trots

Een route die je langs al het moois in de binnenstad brengt. Denk aan water, mooie gebouwen en een hoop geschiedenis. Onderweg een paar terrassen, een goede bakker en een heleboel mooie mensen. Een wandelroute die me trots maakt op de stad waarin ik woon.

Waarom een golden circle? (Why)

Dordrecht is het waard om bezocht te worden en heeft bezoekers veel te bieden. Deze route toont in anderhalve uur alle hoogtepunten van de stad en het Dordrecht waar de bewoners trots op zijn.

Hoe ontstaat the golden circle? (How)

Ik wandel veel in de stad en durf wel te stellen dat ik ons eiland goed ken, niet alleen de binnenstad en de buitengebieden maar ook de andere wijken. Regelmatig wandel ik 's avonds een rondje door de binnenstad en iedere keer loop ik een beetje anders. Deze route laat volgens mij de meeste hoogtepunten van de stad zien en in feite is het mijn trainingsrondje. Natuurlijk mis ik ook plekken, dat is onvermijdelijk. Er moeten keuzes gemaakt worden. Het enige wat ik echt jammer vind is dat ik de Vleeshouwersstraat niet in de route krijg.

Wat is the golden circle? (What)

De wandeling is 3,9 kilometer lang en gaat langs alle mooie plekjes van de binnenstad zoals het stadhuis, de Grote kerksbuurt en de Pottenkade. De route pakt een klein stukje Oude maas mee en uiteraard ontbreekt ook het Groothoofd niet. Rolstoelers zullen moeite hebben met de Lange IJzerenbrug, maar daar kan je makkelijk omheen. Een ander obstakel is de Damiatebrug. De route begint op de Vest omdat dit dichtbij het treinstation is, maar in feite kan je overal beginnen.

Wikiloc

De route is te vinden en te downloaden op Wikiloc (https://nl.wikiloc.com/routes-lopen/the-golden-circle-of-dordrecht-26937303). Ik zal deze wandeling bijhouden en regelmatig actuele content plaatsen. Mocht iemand nog suggesties hebben om de route te verbeteren dan hoor ik het graag."

(Tekst en foto: Marco van Schaardenburgh)

Meer berichten