Als de wateren waar zij afhankelijk van is dichtvriezen, heeft de ijsvogel  een groot probleem. (foto: René Smits)
Als de wateren waar zij afhankelijk van is dichtvriezen, heeft de ijsvogel een groot probleem. (foto: René Smits) (Foto: )

IJsvogel zelfs te zien in de binnenstad

Dordrecht - VoedselBos BuitenZinnig koos de IJsvogel om op haar logo te prijken. De Blauwe flits is haar bijnaam en zelden wordt zij bejaagd door roofvogels, puur door de hoge snelheid waarmee zij, letterlijk, voorbij flitst.

door Thierry Dinjens, Stichting Buitenzinnig

Wie ooit het geluk had een IJsvogel te zien, zag haar op een takje boven het water zitten, of voorbijflitsen, vliegend in een rechte lijn laag boven het water. De vogel eet vrijwel uitsluitend vis; soms een libelle of een kikkervisje, maar het leeuwendeel van haar dieet is vis.

Als de wateren waar zij afhankelijk van is dichtvriezen, heeft zij een groot probleem. Er sterven in strenge winters dan ook veel ijsvogels. Raar, zou men denken, waarom heet het dier ijsvogel, als juist ijs haar grootste vijand is?

Haar naam heeft niets met ijs te maken, maar met Eisen, het Duitse woord voor ijzer. Feitelijk is zij de ijzervogel, zo genaamd naar de staalblauwe kleur van ijzeren sieraden die in de tijd dat ze haar naam kreeg, in Duitsland werden vervaardigd.

Haar Latijnse naam 'Alcedo atthis' betekent letterlijk Halcyon uit Attica. Attica was een schiereiland in het oude Griekenland. Hier leefde volgens de overlevering de Halcyon, een mythische vogel die broedde op de toppen van de golven.

Onze IJsvogel is een standvogel, zij trekt niet weg en is afhankelijk van zachte winters. Het is wel frappant dat de ijsvogels uit Noordelijke streken, bijvoorbeeld uit Scandinavië, waar bijna gegarandeerd elke winter de wateren dichtvriezen, zich ontwikkeld hebben tot trekvogels en voor de vorstperiodes naar het zuiden trekken. In milde winters zien wij inheemse ijsvogels die bleven en Noordelijke exemplaren die hierheen kwamen. Geregeld zijn deze vogels weer te zien, door kunstmatig aangelegde broedholen is de populatie weer gestegen. Zo kan men inmiddels zelfs in de binnenstad van Dordrecht deze blauwe rakker tegenkomen. Menig vijvertje verliest haar goudvissen.

En wilt u niet dat deze meestervisser uw vijver leeg eet, maar u wilt wel de ijsvogel in door de winter helpen?

Houd dan het ijs op de ons omringende wateren mee open. Hak hier en daar een wak en steek stokken in de grond (mits de grond niet bevroren is, dus dat kan beter gebeuren in de andere seizoenen) langs oevers. Hier kunnen de vogels op zitten, al speurend naar een visje.

Het zijn die kleine dingen die wij kunnen bijdragen aan het behoud van deze wonderschone vogel. Laten we dat niet nalaten.

Dit is ook de gedachte van VoedselBos BuitenZinnig: Wat je kan doen voor een ander is voor jou wellicht een futiliteit. Voor de ander kan het van levensbelang zijn.

Meer berichten