De nieuwe Dordtse Biesbosch is niet voor boten maar ideaal voor fietsers, wandelaars en ruiters. (foto: Marco van Schaardenburgh)
De nieuwe Dordtse Biesbosch is niet voor boten maar ideaal voor fietsers, wandelaars en ruiters. (foto: Marco van Schaardenburgh) (Foto: )

Wandelen met Marco: nieuwe Dordtse Biesbosch

Dordrecht - Het is zomer. De zon schijnt en binnen blijven is zonde. We gaan naar buiten met Marco van Schaardenburgh. In de maanden juli en augustus neemt hij u mee op diverse wandeltochten over het eiland van Dordrecht, en soms een beetje daarbuiten. Vandaag loopt Marco door de nieuwe Dordtse Biesbosch. Samen met Elisa door een nieuw natuurgebied waar de bordjes met 'verboden toegang' nog maar net weg zijn.

door Marco van Schaardenburgh

Vlakbij de stad (grofweg langs Sterrenburg, Dubbeldam en Stadspolders groeit op dit moment een gigantisch natuurgebied en u kan getuige zijn van het ontstaan. In totaal 530 hectare nieuwe natuur, dat is toch bijna 1100 voetbalvelden. Ons eiland kent veel natuur maar een groot deel is onbereikbaar als je geen boot hebt. De nieuwe Dordtse Biesbosch is niet voor boten maar ideaal voor fietsers, wandelaars en ruiters.

Wij lopen door de Noorderdiepzone. Dit gebied moet een ecologische verbinding tot stand brengen tussen de Dordtse (Elzen/Viersprong) en de Sliedrechtse Biesbosch (Merwelanden). Het waterpeil wordt verhoogd zodat typische Biesbosch natuur kan ontstaan en bevers en ander gespuis zich hier kunnen vestigen. Onder de electriciteitsmasten ontstaat een soort Vinexwijk voor bevers. Helaas is het bijna onmogelijk om die masten niet op de foto te zetten.

De bordjes met verboden toegang zijn net weg. Niet altijd is duidelijk wat precies het wandel-, fiets- of ruiterpad is en bordjes ontbreken (houden zo). De natuur is nog behoorlijk kaal. Er groeit nog weinig en de plassen moeten nog gevuld worden. De meeste bruggen, en er zijn er heel veel, zijn zinloos vanwege het ontbreken van water. Ze zijn nog maar net gestart met het vol laten lopen van dit natuurgebied en met deze droogte verdampt het misschien wel sneller dan dat er water bij komt. Toch raad ik iedereen aan om nu te gaan kijken. Over vijf of tien jaar ziet het er heel anders uit en je krijgt niet vaak zo veel verandering in de natuur op een presenteerblaadje aangeboden.

Wij begonnen bij station Dordrecht en liepen via de Noordendijk, de Hoven naar de Zuidendijk (Komt er in de toekomst een busverbinding naar dit natuurgebied?). Op de website https://www.nieuwedordtsebiesbosch.nl/ is een plattegrondje te vinden waar ook alvast de wandelroutes zijn ingetekend. We wilden het riviertje Noorderdiep volgen maar dit wandelpad liep dood in een vaag bosje. Geeft niets, op ons eiland verdwaal je zonder in de problemen te komen. Uiteindelijk eindigden we in Sterrenburg waar bus 5 ons weer naar huis bracht.

Ik ben erg enthousiast. Niet omdat het nu al zo mooi is maar omdat dit in de toekomst heel veel moois gaat geven.

Meer berichten