Robert Mol is bij de vrijwillige brandweer en oefent wekelijks met zijn team allerlei situaties. (Foto: Jeroen Verbueken / fotopersbureau Busink)
Robert Mol is bij de vrijwillige brandweer en oefent wekelijks met zijn team allerlei situaties. (Foto: Jeroen Verbueken / fotopersbureau Busink)

Dordtenaar van de Week: Robert Mol

Dordrecht - Als er een melding binnenkomt bij de brandweer, zou je verwachten dat alle brandweerlieden naar de blusauto draven die daarna met loeiende sirene de kazerne verlaat. Zo zien we dat immers vaak op tv. In het echt gaat het er een stuk beheerster aan toe. De urgentie is er niet minder om, maar niemand rent als een kip zonder kop in het rond. Ook Robert Mol (25) niet. Hij is bij de vrijwillige brandweer. Op deze warme woensdagavond neemt hij deel aan een grote oefening. Er is een melding van een scheepsbrand en Robert is de gewondenverzorger. Als de wagen arriveert aan de kade, hoor je de schipper al om hulp roepen.

door Caty Groen

"Hier moet jullie zijn! Er is brand en er liggen kinderen te slapen! Hé dikke, doe eens wat!" De 'schipper' is in paniek en in zijn wanhoop gooit hij er ook nog wat beledigingen achteraan. Net echt. Binnen een paar minuten arriveert een tweede brandweerwagen met de ploeg waar Robert deel van uitmaakt. Plotseling is er nóg een melding. Ook net echt. In de fabriekshal naast het schip is een ongeluk gebeurd. Er wordt opgeschaald en Robert gaat met het team naar binnen. In de hal is een grote last uit een takel gevallen, bovenop de benen van een werknemer. Je ziet de schoenen en de in een overall gestoken benen van een mansgrote pop onder een ijzeren balk uitsteken. De brandweerlieden gaan aan de slag. Uit niets blijkt dat het 'maar' een oefening is. Iedereen is gefocust en op elkaar ingespeeld.

Omdat hij 's avonds een gespecialiseerde opleiding volgt voor zijn dagtaak in de elektrotechniek, vindt de wekelijkse oefenavond voor Robert plaats bij de brandweer in Zwijndrecht. "Ik was zeventien toen ik een rondleiding kreeg bij de brandweer aan het Oranjepark in Dordrecht", vertelt hij. "Het was indrukwekkend om te zien wat de brandweer allemaal doet. De sfeer en het werken in teamverband sprak me enorm aan. Ik mocht alleen nog niet solliciteren omdat ik nog geen achttien was. Twee weken voordat ik jarig werd, kwamen er vijf vacatures voor vrijwilligers en ik heb direct een brief geschreven."

Het woord 'vrijwillig' zet je misschien op het verkeerde been. We hebben het hier niet over amateur-brandweerlieden. De opleiding en training is hetzelfde als die van de beroepsbrandweer. Het enige verschil is dat dit niet je hoofdbaan is. Naast zijn baan, avondopleiding en brandweeroefeningen is Robert al jaren lid van voetbalvereniging Dubbeldam en vindt hij het leuk om crosshybride te fietsen. En o ja, ook krijgt hij les op de basgitaar. Die Robert heeft het best druk, dus. Een volledige baan bij de brandweer wil hij nog niet. "Deze combinatie van de vrijwillige brandweer en een andere baan bevalt me nu goed", zegt hij. "Ik wil mijn avondopleiding graag afmaken en daarin eerst carrière maken. Uiteindelijk ben ik nog jong. Toch heb ik bij de brandweer al best veel meegemaakt. Wat me is bijgebleven? Dat zijn toch vaak de kleinere dingen. Koeien die in een gierput waren gevallen, bijvoorbeeld. Ik herinner me niet alleen de enorme stank, maar ook die hulpeloze beesten. Of die jongen die alleen thuis was en wat wilde frituren. Hij vergat de pan vet op het vuur en de halve keuken brandde uit. Gelukkig waren er geen gewonden, maar het was ook zo sneu allemaal want dan loopt het dus ineens helemaal anders af met je bordje patat."

Samen

"In Dordrecht draaien we als vrijwilliger 24-uursdiensten met de beroepsbrandweer en hebben we ongeveer iedere zes weken een dienst. Als de pieper gaat weet je nooit wat je te wachten staat. Om samen met je collega's de inzet tot een goed einde te brengen, vind ik mooi."

Meer berichten