Anne-Marie Ponsen en Jan Prins uit Dordrecht hadden de droom om op een toeristentreintje te rijden. (Foto: Privé)
Anne-Marie Ponsen en Jan Prins uit Dordrecht hadden de droom om op een toeristentreintje te rijden. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

'Je hebt steeds andere gesprekken'

DORDRECHT – Anne-Marie Ponsen en Jan Prins uit Dordrecht hadden de droom om op een toeristentreintje te rijden en mensen zo meer te vertellen over een stad en die wens is helemaal uitgekomen. Vorig jaar begonnen zij Dordrecht Tours, waarbij mensen door middel van 'hop on hop off' de binnenstad van Dordrecht kunnen beleven vanuit een elektrische trein. Mensen die soms wel 30 jaar niet in de binnenstad zijn geweest, zien de stad nu weer eens en dat met heel andere ogen. Vier dagen per week gaan Anne-Marie en Jan op pad met het treintje.

Door Eline Lohman

Anne-Marie is in Dordrecht geboren en heeft er ook altijd gewoond. Jan komt uit Molenaarsgraaf en kwam vijf jaar geleden bij Anne-Marie in Dordrecht wonen. Naar volle tevredenheid, vertelt Jan. "Het bevalt heel goed om hier te wonen. Het is een prachtige stad, waar het heel gezellig is. Er komen veel nieuwe zaken bij en er zijn zoveel indrukwekkende gebouwen te vinden."

Vanuit die gedachte zijn de twee Dordrecht Tours begonnen. Anne-Marie: "Ik werkte in het onderwijs en we hadden een paar jaar geleden een treintje gezien. We dachten toen: 'daar willen we ooit wat mee doen'. Vorig jaar zijn we Dordrecht Tours gestart. Vier dagen per week rijden we op het treintje. Dezelfde route, zes keer per dag, maar het is altijd anders, omdat je steeds andere gesprekken hebt. Het contact met de mensen is zo ontzettend leuk!"

Jan vindt het fijn om bezig te zijn voor de stad waarin hij woont. "We rijden gedurende een uur langs alle bezienswaardigheden in Dordrecht. We vertellen er uiteraard ook over. Mensen vinden dat leuk en geven aan dat ze na een rondrit nog naar een van die bezienswaardigheden toe gaan. Het museum, de havens – we komen langs allerlei punten." Met name Anne-Marie had al wat kennis over de stad in huis. "Maar ik moest me toch goed inlezen van tevoren, zoals over architectuur en bepaalde jaartallen. Want ik wil wel echt interessante dingen kunnen vertellen aan mensen. Mijn kijk op de stad is wel veranderd. Het ziet er allemaal nog aantrekkelijker uit doordatje wat diepgang kunt geven."

Dat geldt ook voor Jan. "Je ziet elke keer nieuwe mooie dingen. Er komen bijvoorbeeld galeries bij in de Voorstraat, etalages veranderen en je ziet bootjes in de haven. Wanneer de terrassen vol zitten, ziet de stad er extra aantrekkelijk uit. We hebben een goede zomer gehad. De bedoeling is dat we nog meer groepen gaan verwelkomen. Ook voor trouwerijen en familiereünies en teamuitjes is het een mooi vervoermiddel. Maar ook kleinere groepen zijn welkom. Laatst hadden we een vrouw in het treintje die in Dordrecht woont maar al 10 jaar niet meer in de stad was geweest. Dat is heel bijzonder."

Anne-Marie en Jan hopen dat mede dankzij Dordrecht Tours nog meer mensen naar de stad zijn gekomen. "We merken dat mensen de stad echt waarderen. Ze zeggen: 'Dordrecht is Amsterdam in het klein'. Het fijne is ook dat ze op hun gemak de stad kunnen bekijken. Wij zijn echte doeners – we zijn graag bezig. Als we niet op de trein zitten, dan fietsen we graag, dat is onze grote hobby."

Mensen kunnen een stadsrondrit van een uur maken, of kiezen voor een dagkaart waarmee ze de hele dag in en uit kunnen stappen. Ook zijn allerlei arrangementen mogelijk. Zie de website www.dordrechttours.nl voor meer informatie.
 

Meer berichten