Ton Bok: 'Continu zoeken naar verbindingen met de samenleving'
Ton Bok: 'Continu zoeken naar verbindingen met de samenleving' (Foto: )

Ton Bok: 'De kerk is mijn schilderij'

Dordrecht - Hij woont in hartje Dordrecht met mooi uitzicht op de Grote Kerk. "De kerk is mijn schilderij", zegt Ton Bok. Maar als kerkrentmeester heeft hij nog veel méér betrokkenheid bij de Dordtse Dom. Ton is medeverantwoordelijk voor alles wat betrekking heeft op het gebouw: variërend van het verhuren aan externe partijen, tot aan het coördineren van het onderhoud. "Natuurlijk is de kerk in de eerste plaats een gebouw waarin een kerkelijke gemeente is gehuisvest. Maar wij zoeken continu naar manieren om verbindingen met de samenleving aan te gaan. Er is veel meer mogelijk in de Grote Kerk dan mensen denken."

door Frank van der Elsen

Nevengebruik van de kerk is een 'booming' activiteit van Wijkgemeente 1, die het gebouw beheert in opdracht van de eigenaar, het College van Kerkrentmeesters.  Alleen de toren is van de burgerlijke gemeente, de stad Dordrecht. Ton (60): "Dat is een erfenis uit de Napoleontische tijd, toen kerktorens werden geconfisqueerd als uitkijkpost."

Verhuur van de kerk is noodzakelijk voor inkomsten om de primaire functie van kerk in stand te houden. "De dominee, koster, organist, zij moeten betaald worden om wekelijks 200 à 300 gemeenteleden te kunnen ontvangen." Daarnaast zijn inkomsten nodig voor het onderhoud. Ton is zelf bevlogen lid van de kerkelijke gemeente. "Ik voel me al ruim 20 jaar thuis bij deze open, naar buiten gerichte gemeente, waar iedereen welkom is." Sinds dit jaar zingt hij ook nog bij cantorij Sura Cantat, allemaal naast zijn drukke baan als hoofd Spoedeisende Hulp in het Albert Schweitzer ziekenhuis.

Een andere beweegreden voor de verhuur is: de Grote Kerk wil een plek zijn voor alle Dordtenaren. "Wijlen oud-burgemeester Bandell  noemde dit 'de huiskamer van Dordrecht'. Dat zag hij goed, vind ik. Het gebouw is multifunctioneel. Wij ontvangen burgerlijke huwelijken, recepties, diploma-uitreikingen, trouw- en rouwbeurzen en vele koren. We hebben zelfs een modeshow en een brocantemarkt te gast gehad en aansluiting gevonden bij festivals zoals Big Rivers."

Al meermalen, en ook in 2019 weer, speelde de kerk een rol in Dordrecht Pride. Ton: "De positie van homo's in onze samenleving is bij uitstek een vraagstuk waar een kerk mee bezig mag zijn." Er is veel bespreekbaar, zegt hij. "We zoeken de grens soms op, het blijft afwegen bij elke huuraanvraag." De prijs maakt het niet onbereikbaar, schetst hij. De kerk is voor ruim 1000 euro al een dagdeel of avond te huur.

Voorts zien Ton en zijn vijf collega-kerk(rent)meesters nauwlettend toe op het onderhoud van de kerk, in samenspraak met de Wijkkerkenraad, het College van Kerkrentmeesters en Stichting Behoud Grote Kerk die de fondsen werft. "We hebben een van de best onderhouden monumentale kerken in Nederland. We lopen op schema met ons onderhouds- en restauratieplan, mede dankzij de bloeiende kerkelijke gemeente, de goede samenwerking tussen alle partijen en donaties."

De glas-in-loodramen, het orgel, het metsel- en voegwerk, schilderwerk, goten en dakleien: wanneer het een is afgerond, is iets anders aan de beurt. "Het zal niet verbazen dat het in ere houden van zo'n gebouw miljoenen kost", aldus Ton. Van tijd tot tijd duikt het heffen van een toegangsprijs op als bespreekthema. "Natuurlijk is het geweldig dat je hier nog gratis binnen kan stappen. Maar maalt een bezoeker echt om een entreeprijs van een euro of twee? Alle middelen zijn hard nodig."

In de winter open

Bij de viering van 400 jaar Synode in 2018-'19 gaat de Grote Kerk een rol spelen als expositieruimte. "Voor het eerst gaan we hiervoor tijdens de wintermaanden meerdere dagen open", aldus Ton Bok. "Normaal is de kerk dan dicht buiten de diensten, omdat we het gebouw niet kunnen verwarmen." Info over huur van de kerk? Mail apbok1994@kpnmail.nl

Meer berichten