Geboren Zwijndrechtenaar  Niek Albers en de Dordtse Diana Teerlink lopen  stage bij BuitenZinnig. (foto: BuitenZinnig)
Geboren Zwijndrechtenaar  Niek Albers en de Dordtse Diana Teerlink lopen stage bij BuitenZinnig. (foto: BuitenZinnig) (Foto: )

Studenten aan de slag in voedselbos

Dordrecht - Het is eind augustus en bij VoedselBos BuitenZinnig zijn twee studenten van Helicon Geldermalsen begonnen met hun stage. De stage duurt tien weken van veertig uur per week. In deze periode worden allerlei processen die spelen binnen een dergelijk project uitgediept.

door Thierry Dinjens, Stichting DuitenZinnig

Wie naar ProefTuin BuitenZinnig kijkt, ziet een grasveld, met in de verte een kas en her en der boomgroepen en bosschages. Dit is niet echt een VoedselBos te noemen. Toch is het logisch om juist in deze fase een stage te beginnen. Juist in de opbouw, juist wanneer de kinderschoenen uit mogen groeien tot de regenlaarzen van een jongvolwassene en later tot het ervaren schoeisel van de wijsgeer, juist hier zijn lessen te leren, fouten te maken en aan te pakken en wacht ons het proces van samen worstelen en het putten uit groeiende vindingrijkheid.

Een stage binnen bestaande, ingesleten kaders waar oude paden platgetrapt liggen en van werkwijzen niet afgeweken wordt biedt structuur, maar geeft weinig ruimte voor ontplooiing. Voor stichting BuitenZinnig zijn twee meedenkende jonge mensen met hart voor zowel de natuur als hun medemens van levensbelang. Zij vertegenwoordigen namelijk de generatie, die de omslag van de wijze van landbouw die onze wereld aan het uitputten is, naar de wijze waarop respect en productie hand in hand gaan, in de praktijk vorm gaan geven. Op het vastgeroeste systeem volgt de bewustwording dat het anders zal moeten.

Geboren Zwijndrechtenaar Niek Albers en de Dordtse Diana Teerlink vervullen thans deze stage bij BuitenZinnig. Zij ontmoetten elkaar op de opleiding en zijn beiden nog oriënterend in de wereld van de permacultuur. Het besef dat het anders moet vervult hen beiden. Dit is echter makkelijk gezegd.

Veel moeilijker is het om er die invulling aan te geven die de lading dekt.

Het voeren van een nieuwe vorm van landbouw, in dit geval een voedselbos, is een voorbeeld van een andere, duurzame insteek op onze voedselproductie, respect voor de natuur en bejegening van elkaar. Hierop sluit de opleiding aan, waar men onder andere leert om projectmedewerkers aan te sturen, als ook het komen tot adviezen over (bijvoorbeeld) een verstandige aanplant.

Een voedselbos dat nog slechts op papier bestaat is complexer dan een reeds verrezen voedselbos en daardoor een andere uitdaging, daar er nog weinig processen getest zijn in de praktijk. In de stage, letterlijk leertijd, waagt het papieren voedselbos, onder gezamenlijke begeleiding van bestuur, vrijwilligers en stagiaires, haar eerste wortelvoetjes in de volle grond. Al gauw hierna trekt het bos haar kinderschoenen aan en wij? Wij lopen en groeien met haar mee.

Meer berichten