Kees Klok: 'Het is een literair dagboek dus ik kan zelf de accenten op bepaalde zaken leggen'. (foto: Elisa Kuster)
Kees Klok: 'Het is een literair dagboek dus ik kan zelf de accenten op bepaalde zaken leggen'. (foto: Elisa Kuster) (Foto: )

Kees Klok laat zijn dagboek lezen

Dordrecht -  "Een aantal mensen mocht dit boek van te voren lezen. In mijn dagboeken komen ze namelijk niet altijd even sympathiek over. De reacties die ik daarop ontving waren alleen positief, dus ik verwacht geen boze reacties hoor." Aan het woord is Kees Klok: leraar, schrijver, dichter, historicus, neerlandicus, FC Dordrecht supporter en Griekenland deskundige.

door Elisa Kuster

Kees brengt binnenkort zijn drieëntwintigste boek uit: Dijkbewaking, een literair dagboek van 1980 tot en met 1983. Een periode die de schrijver niet als de beste tijd uit zijn leven beschouwt. "Mijn relatie ging uit, er werd bezuinigd in het onderwijs, waar we hevig tegen protesteerden. Dankzij de goede band met mijn leerlingen had ik nog wel plezier in mijn vak maar de fusie van mavo-Krispijn met het lbo heeft veel werkplezier bedorven."

Sinds 1975 houdt Kees een dagboek bij, waarvan inmiddels al vijf delen als boek zijn uitgegeven.

"Het eerste dagboek dat ik publiceerde beslaat de periode 2004-2005. Vervolgens ben ik doorgegaan met dagboeken uitbrengen tot het jaar 2009. Eigenlijk ben ik teruggegaan in de tijd omdat de huidige te dichtbij kwam. Dat is nog best veel werk want destijds had ik nog niet zo'n vlotte pen. Ik heb aardig wat moeten herschrijven om het prettig leesbaar te krijgen."

Niet iedereen zou het durven om zijn dagboek voor vreemde ogen te openen maar voor Kees is dat geen probleem.

"Het is een literair dagboek dus ik kan zelf de accenten op bepaalde zaken leggen, sommige zaken heb ik er bewust uitgelaten en een aantal namen en situaties heb ik wat aangepast. Maar alles is gebaseerd op de dagboeknotities."

Alhoewel er in die tijd een donkere wolk van schoolbeslommeringen en liefdesverdriet boven het hoofd van de schrijver hing is het niet alleen ellende wat de klok slaat. "In die tijd maakte ik samen met één van mijn beste vrienden, Archie Wijngaarde, een gedenkwaardige reis naar Suriname. Ik deed mijn eerste pogingen om iets te bereiken op literair gebied en ik kwam samen met Wim de Vries regelmatig over de vloer bij Kees Buddingh' en zijn vrouw. Toen was ik het jonge pikkie in hun gezelschap."

Hij laat de proefdruk zien van het boek, dat dit keer ook een aantal foto's uit die tijd bevat: "Kijk, ik had toen nog lang haar. Misschien ben ik iets minder naïef geworden in de loop der jaren maar mijn kapsel is wel de grootste verandering."

Dijkbewaking wordt donderdag 13 september gepresenteerd in Visser's Poffertjes. Iedereen is vanaf 17.00 uur welkom wanneer het eerste exemplaar wordt overhandigd aan Mario Molengraaf. Het boek is daarna ook te koop in de boekhandel voor € 19,95.

Meer berichten