Allereerste zege FC Dordrecht Amateurs – GSC ODS in bekerderby met 2-1 geklopt

Dordrecht - Voetbalminnend Dordrecht heeft er een nieuwe stadsderby bij. In een bekerduel triomfeerden de amateurs van FC Dordrecht zaterdag met 2-1 over zaterdagvierdeklasser GSC ODS. De Stem van Dordt volgde de primeur-derby en sprak met FC Dordts doelman Eelco Jansen..

Door Fred van Dongen

De ambitielat ligt hoog bij FC Dordrecht Amateurs. De erfgenaam, opvolger van OMC is begonnen aan een nieuw leven. Op de onderste sport van de KNVB-ladder: de vijfde klas zondag.

De nieuwe amateurclub heeft er inmiddels twee bekerwedstrijden opzitten. Vorige week werd met 2-0 verloren bij de sterke derdeklasser De Zwerver in Kinderdijk. Het tweede cupduel, vanmiddag voor eigen publiek tegen stadgenoot GSC ODS eindigde in een 2-1 zege. Dennis van der Heiden (28) maakte de allereerste officiële goal voor FC Dordt Amateurs. Marvin Tims tilde de stand naar 2-0 waarna Djim Kammerman met een schitterend schot scoorde voor GSC ODS. Het bleef bij 2-1 in een ouderwets derby waarin fel werd gestreden en de nodige kaarten vielen. FC Dordrecht werd zelfs met twee rode kaarten geconfronteerd.

Wat verwacht doelman annex bestuurslid (pr) Eelco Jansen van FC Dordrecht Amateurs in de nieuwe competitie die over twee weken begint? “Wij spelen zeker voor het hoogst haalbare. We hebben genoeg voetballende kwaliteiten om dat juiste verschil te kunnen maken. Mocht het dan ook daadwerkelijk lukken kun je met het nieuwe team waar nu aan gewerkt wordt ook doorpakken. Het is als club toch fantastisch als je het hoogst haalbare haalt. Ik heb alle vertrouwen in de staf en het team dat we dit kunnen realiseren.”

De transitie tijdens de zomerstop van OMC naar FC Dordrecht Amateurs is goed verlopen? “Ik moet zeggen dat het nooit helemaal vlekkeloos verloopt, maar dat behoudt je altijd. Vergeet niet dat je als club zijnde niet alleen de naam verandert maar ook alles moet aanpassen. Alles wat vorig seizoen nog rood wit blauw was, is nu groen wit. Fantastisch om mee te maken de Leeuw van het logo die plaatsmaakt voor de Schapenkop.”

Voorlopig blijft FC Dordrecht Amateurs nog op de oude (OMC-)accommodatie trainen en spelen. Eelco Jansen: “Inderdaad. We gaan pas naar de Krommedijk verhuizen als het nieuwe (jeugd)complex met hoofdveld daar is gerealiseerd. In oktober moet dit volgens de planning klaar zijn.”

Aan ledenaanwas geen gebrek sinds de omschakeling van OMC naar FC Dordt. Eelco beaamt: “Dat klopt zeer zeker. We hebben op alle posities meerdere spelers op dit moment. Het is dan ook een concurrentiestrijd. Je zal nu nog meer moeten geven in je trainingen. Wat dat aan gaat ben ik blij met de nuchterheid van de trainer die zegt dat iedereen op nul begint en vanuit daar zich moet gaan bewijzen en laten zien dat je thuis hoort in het eerste elftal.”

Een luxeprobleem dus voor de nieuwe trainer Michael Witman (38): “Ik denk dat die kan beamen dat het zeker een luxe probleem is. Wanneer je zoveel versterkingen krijg, is er ook veel concurrentie. Dat maakt je aan de ene kant sterker en scherper. Ook heeft dat een keerzijde. Je zal dan ook meerdere mensen moeten teleurstellen, want iedereen gaat uiteindelijk toch voor het eerste.”

Behalve sportief zet Eelco Jansen (26) zich ook bestuurlijk in voor de nieuwe club. “Als bestuurslid (pr en Sponsering) en spelend lid probeer ik de persoon te zijn die de schakel tussen leden en bestuur is. Afgelopen weken ben ik dan ook ontzettend druk geweest met het bestellen van de clubkleding en gesprekken voeren met (nieuwe) sponsoren. Op sportief gebied wil ik graag mijn strijd, passie en de trots in het spel en het dragen van het FC Dordrecht shirt ook overbrengen op de spelers.”

“Dit gaat soms ten koste van mijn privé-leven, maar gelukkig steunt mijn vriendin mij hierin. Uiteindelijk wil ik het beste voor de club en de andere leden. Gelukkig word dit ook gewaardeerd. Als keeper die heel het veld overziet wil ik coachend de spelers voor mij goed neer zetten om samen een goed resultaat te behalen. De jongens weten ook dat ze in mij alle vertrouwen kunnen hebben dat ik ook op beslissende momenten de ballen weet te stoppen. Dat komt ook helemaal goed met een goede keeperstrainer die ons als keepers klaarstoomt voor het hoogst haalbare.”

Meer berichten