De Nederlandse kazemat in Willemsdorp. (foto: Arco van der Lee)
De Nederlandse kazemat in Willemsdorp. (foto: Arco van der Lee)

Veel belangstelling voor Duitse en Nederlandse bunker

Dordrecht – Het is zeker niet het mooiste monument van Dordrecht, maar zondag stonden mensen in de rij om eens een kijkje te nemen in de Duitse bunker aan de Rijksstraatweg.

De bunker wordt beheerd door de Stichting Bunkerbehoud Dordrecht. Binnen kijken kon alleen in groepjes onder begeleiding van een vrijwilliger. Een bunker heeft geen nooduitgang, vandaar dat onbegeleid bezoek niet mogelijk is. Wie mee wilde met een rondleiding moest wachten totdat er weer plaats was. Geen probleem, want rond de bunker was genoeg te zien. Er stonden onder meer historische voertuigen.

De bunker is in 1942 in opdracht van de Duitsers gebouwd door een Dordtse aannemer. Hierbij zijn gevangenen uit concentratiecamp Vught ingezet. Bovenop de bunker stond een luchtafweerkanon. Het bouwwerk maakte deel uit van de Duitse verdediging van de Moerdijkbrug.

Jarenlang ging de bunker schuil onder een hoop grond. Vrijwilligers van de Stichting Bunkerbehoud Dordrecht hebben de bunker schoongemaakt en van een interieur voorzien. Zo kunnen bezoekers zien hoe de twintig bemanningsleden geleefd moeten hebben.

Het bovenste deel van de bunker bestaat uit een gemetselde geschutspost. De stichting wil de bakstenen nog voor het invallen van de winter impregneren. De stenen hebben de laatste jaren erg geleden bij vorst.

Verderop aan de Rijksstraatweg, bij de jachthaven, was een Nederlandse kazemat (bunker) open. Deze is nu nog leeg. De stichting hoopt deze het komend jaar van een interieur te voorzien.

Voor de echte liefhebbers was er aan het water ook nog een Tobroek, een kleine bunker. Op zich best een bezoek waard. Deze staat echter achter de waterzuivering en is daarmee het minst fris ruikende monument van de stad.

www.bunkerbehouddordrecht.nl

Meer berichten