Sedum laat zich makkelijk kweken en we vermeerderen onze plantjes  door hen te scheuren en opnieuw te planten. (foto: Buitenzinnig)
Sedum laat zich makkelijk kweken en we vermeerderen onze plantjes door hen te scheuren en opnieuw te planten. (foto: Buitenzinnig) (Foto: )

Kleurrijk dak zorgt voor verkoeling

Dordrecht - Elkaar ondersteunen. Mensen kunnen dat, maar je kan dit ook laten zien in de dingen die je bouwt. Stichting BuitenZinnig heeft plannen. Ideeën die ontstaan zijn aan de tekentafel krijgen nu vorm in ProefTuin BuitenZinnig.

door Thierry Dinjens, Stichting BuitenZinnig

Er staan op dit moment palen met linten op het terrein. Zij vormen de omlijningen van een tweetal constructies die we willen realiseren op het terrein; een terras waar mensen heerlijk kunnen verpozen en rust kunnen vinden na gedane arbeid en een gebouw, opgetrokken uit palen, leem en strobalen. Dit gebouw krijgt zoals het er nu uitziet de gestalte van een joert.

Een joert is een nomadentent uit Mongolië. Ons gebouw zal een veel permanenter karakter hebben, maar zoals ook de nomaden dit deden, vervaardigd worden uit natuurlijke materialen. We beschikken niet zelf over alle onderdelen, maar waar we zelf voor grondstoffen kunnen zorgen, zullen we dit zeker niet nalaten.

Iets wat we zelf kunnen kweken en daar zijn we nu reeds mee bezig, is dakbedekking.

Ideaal om mee te werken is het zogeheten vetkruid, ook wel sedum geheten. Sedum laat zich makkelijk kweken en we vermeerderen onze plantjes simpelweg door hen te scheuren en opnieuw te planten. Zij breiden zich vervolgens weer uit en zijn dan opnieuw te vermenigvuldigen. Net zolang tot we grote plakkaten kunnen vormen die we, als waren het groene levende dakpannen, als dakbedekking kunnen gebruiken.

Sedum leeft en neemt dus regenwater op. Een groen dak brengt verkoeling en ondervindt geen schade van de zon; integendeel. In de warme stralen van de zon komt sedum tot bloei en in een bont palet (we gebruiken verschillende soorten sedum) prijkt strakjes het dak van de joert vol roze, gele, witte en paarse bloemen, een gedekte dis voor vlinders, bijen en zweefvliegen.

Een sedumdak isoleert bovendien; niet enkel houdt het dak ons gebouw in de winter warm en in de zomer koel, ook geluiden worden gedempt.

Een fikse hagelbui op het dak is nauwelijks hoorbaar binnen.

De haalbaarheid van een gedegen groendak staat of valt met de constructie van het dak zelf. We hebben plannen om dit dak 'reciprocaal' te maken.

'Reciprocal' is Engels en betekent 'wederzijds'. Bij een reciprocaal dak ondersteunen de dakbalken elkaar; elke balk ligt in het midden op de vorige balk. In het midden van het dak ontstaat zo een gat.

We kunnen ervoor kiezen het gat te dichten middels een overspanning, maar een open dak biedt ook mogelijkheden, bijvoorbeeld om een vuurplaats aan te leggen. Zolang de balken en ook wij elkaar ondersteunen staat niets de opbouw in de weg.

Meer berichten