Programma Dordrecht Pride

Dordrecht - Dordrecht is het afgelopen jaar veelvuldig in het nieuws geweest met anti-homogeweld, om die reden besteedt Dordrecht Pride dit jaar extra aandacht aan het thema veiligheid en kwetsbaarheid. Dit doet ze met een speciale kunsttentoonstelling, een q&a met Ellie Lust én voor het eerst een Pride Walk door de stad.

Drive-in Bios

Vrijdagavond 14 september organiseert de pride voor het eerst een Summer Drijf-In Bios.

In de Spuihaven kan iedereen al dobberend vanuit een reuze flamingo of vanuit een zelf meegenomen opblaasbootje kijken naar de dolkomische film 'Chez Nous'.

Beverwijcksplein

Op zaterdag 15 september vindt Dordrecht Pride plaats op het sfeervolle en karakteristieke Beverwijcksplein in de binnenstad van Dordrecht.

Het festival begint om 13:00 uur met een speciale Roze Viering in een levensgrote roze opblaaskerk. In deze viering komt naar voren dat je ook binnen het geloof jezelf moet kunnen zijn.

Om 14:00 uur start het festival met de grootste Roze Lifestylemarkt van Nederland met diverse handmade- en streekproducten, fashion, lifestyle, accessoires en foodtrucks. Uiteraard zijn er ook verschillende doelgroep-gerelateerde kramen waaronder Roze in Blauw (politie), ANBO/COC Roze 50+ en Auti-Roze van COC Eindhoven aanwezig.

Tevens kan de festivalbezoeker in een grote knalroze opblaaskerk trouwen voor 1 dag. Echte trouwambtenaren verbinden de koppels in de echt, trouwkostuums en bruidsjurken, ringen en een boeket, aan alles is gedacht.

Op het podium zijn de hele dag door optredens van o.a. Sien van Laarhoven, Henk Robbemond en Ive l'Kay ft. Kelly Page (ex MaiTai). Begin van de avond wordt het heel feestelijk op het Beverwijcksplein met optredens van het populaire dj-duo The G-Team en als hoofdact Anita Meijer.

Na het feest op het Beverwijcksplein is er een afterparty in Café The Mood aan de Grote Markt.

Ellie Lust

Politiewoordvoerder en voorzitter van het landelijke politienetwerk Roze in Blauw zal om 14:30 in de Roze Kerk ingaan op vragen vanuit het publiek en vertellen over LHBT+ en veiligheid.

Roze in Blauw heeft o.a. de slachtoffers van de geweldsincidenten in Dordrecht bijgestaan.

Gespreksleider is Lars Sörensen (BNR).

Pride Walk

Aansluitend zal er een toeristentrein de bezoekers naar de Grote Mark rijden voor de allereerste Pride Walk door Dordrecht.

Met deze tocht waarbij iedereen zich kan aansluiten, wordt uitgedragen dat we staan voor een stad waarin iedereen veilig zichzelf moet kunnen zijn.

Scholen, (sport)verenigingen, bedrijven, collega's, vrienden, gezamenlijk wordt er een krachtig signaal afgegeven met deze Pride Walk t.b.v. LHBT+ acceptatie.

Tevens lopen er politieke partijen mee, leden van het Europarlement en Tweede Kamer, leden van de gemeenteraad en de burgemeester van Dordrecht.

De Pride Walk gaat om 16:00 uur van start bij de Grote Markt en zal rond 16:30 uur aankomen op het Beverwijcksplein. Daar zullen enkele leden van de Dordtse gemeenteraad het woord nemen.

Regenboogschaap

Zaterdag om 18.00 uur zal er voor de tweede keer de prijsuitreiking plaatsvinden van de diversiteitspijs 'Regenboogschaap van het Jaar'.

Voor deze diversiteitsprijs, welke wordt georganiseerd door Stichting Studio Blijmakers, zijn drie Dordtenaren genomineerd die zich in het afgelopen jaar uitzonderlijk hebben ingezet voor de LHBT+ belangen in de stad. Vooraf en tijdens het festival kan het publiek stemmen op de genomineerden.

De genomineerden voor het Regenboogschaap 2018 zijn: Peter Kwaak (VVD), Lennart Lenskens (Dordrecht Pride) en Floris Bos (café The Mood).

Roze ouderen

Omdat het festival erg veel waarde hecht aan het belang van roze ouderen, zodat zij op latere leeftijd bijvoorbeeld niet terug de kast in hoeven uit schaamte, wordt er tussen 14:00 - 16:00 uur extra aandacht besteedt aan deze doelgroep waarbij samenkomst en ontmoeting centraal staat.

Het programma dat mede ondersteund wordt vanuit het ANBO Fonds en het Bob Angelo Fonds bestaat uit een sjoel-area en Nederlandstalige optredens van Sien van Laarhoven en Henk Robbemond. Bij de stand van ANBO 50+ worden er levensverhalen voorgelezen.

(bron: organisatie Dordrecht Pride)

Meer berichten