Wouter van den Berg en het knipsel uit De Stem van Dordt van 14 februari 1996. (foto: privébezit)
Wouter van den Berg en het knipsel uit De Stem van Dordt van 14 februari 1996. (foto: privébezit) (Foto: )

'Dat waren wij! In de krant! Gaaf zeg'

Dordrecht - Wouter van den Berg haalde in 1996 door de vondst van een wapen uit de oorlog. Nu, 22 jaar later, haalt hij herinneringen op.

ingezonden door Wouter van den Berg

Kinderen waren we nog. Tenminste, zo voelden we ons niet. Ik de leeftijd van groep 7, tsja hoe oud ben je dan? Een vriendje en ik, we gingen op de fiets vanuit Dubbeldam in Dordrecht echt naar de Kop van 't Land, vlakbij het pontje richting de Biesbosch.

Een beetje rondhangen en rondstruinen, je kent het wel. "Ga daar eens kijken", zei een oude baas. We zagen al iets boven het zand uitsteken, iets groens. We schepten het zand met onze handen weg, we groeven dieper, en warempel: er lag een groene buis van een meter lang, met een draagband. "Dat komt uit de oorlog", zei de oude baas.

Het zal vast, dachten we. Dat leek ons ongeloofwaardig. Maar toch ook wel spannend. Voorzichtig keken we wat voor knopjes er op de buis zaten. En hup, de groene buis onder de snelbinders achterop de fiets naar huis. "Ga nog maar wel even langs de politie", had iemand gezegd.

Zo gezegd, zo gedaan. De politie was kort en duidelijk, onze grote groene vondst moesten we achterlaten. Best wel jammer, want we wilden 'm meenemen naar school de volgende dag. Zo gaat dat in groep 7. In de avond nog, terwijl we zaten te eten, ging de bel. Politie voor de deur!

Of ik wilde instappen in verband met de vondst van die middag. Vooruit dan maar, dat wilde ik wel. Vervolgens haalden we mijn vriendje op. Of we wilden aanwijzen waar we die groene buis gevonden hadden. Ondanks dat het al donker was, wisten we gelukkig nog goed waar de bewuste plek was.

De volgende ochtend hadden we de grootste verhalen in groep 7. De dop die over de groene buis zat, of was het nu het draaglint.., hadden we meegenomen naar de klas. Een tastbaar bewijs, met een prachtig verhaal.

Snel daarna hoorden we dat die groene buis een heuse bazooka was. Een anti-tankwapen, wauw. Hij is die dag erna tot ontploffen gebracht boven de zee, zo werd ons verteld. Zo gaat de Explosieve Opruimingsdienst met wapens uit de Tweede Wereldoorlog doorgaans om.

De volgens woensdag werden we verrast door berichtjes in de lokale kranten. 'Kinderen vinden bazooka', dat stond boven het artikeltje. Dat waren wij! In de krant! Gaaf zeg.

Jaren later ben ik in mijn spullen gaan zoeken naar het artikeltje over ons avontuur. Dat had ik toch wel bewaard? Ja, natuurlijk wel, zoiets gooi je niet weg. En zoeken, en zoeken. Maar nee, niet gevonden. Balen! Is er nog iets te bedenken?

Ja, op een vrije dag tussen het studeren door trok ik naar het krantenarchief van Dordrecht. Het moest in de De Stem van Dordt zijn geweest. Of AD De Dordtenaar, of allebei. Maar hoe groot is nu de kans dat ik dat nog terug zou vinden? Want wanneer was het ook alweer precies gebeurd..

Na wat rekenen kwam ik op 1996 of 1997. Toen moest het gebeurd zijn. En ik heb de rare gewoonte te onthouden wáár op een pagina iets heeft gestaan. Links, halverwege, in dit geval. Dat was het. Na een paar exemplaren van de Stem van Dordt doorgebladerd te hebben werd de opbouw van de krant duidelijk. Op een bepaalde pagina stonden standaard korte politieberichtjes. Zo was het natuurlijk in de krant gekomen!

Krant na krant, pagina na pagina, en na een uurtje zoeken: jawel! Kinderen vinden bazooka. Daar stond het. Precies zoals ik hoopte te vinden. Vervolgens was het ook in de andere lokale kranten eenvoudig te vinden. Voorzichtig kopieën gemaakt, en die heb ik nog steeds. Ik bewaar ze zorgvuldig, als een leuke herinnering aan een mooi avontuur in vroeger tijd.

Meer berichten