Arjan van der Plaat: 'Huwelijksceremonie bij ondergaande zon op Ibiza is mijn volgende bucket’. (foto: The Wedding Story)
Arjan van der Plaat: 'Huwelijksceremonie bij ondergaande zon op Ibiza is mijn volgende bucket’. (foto: The Wedding Story) (Foto: )

Dordtenaar van de Week: Arjan van der Plaat

DORDRECHT – In mei won Arjan van der Plaat de Bruidsfotografie Award 2018 in de categorie vakprijs bruidskinderen. De Dordtse fotograaf vindt dit een belangrijke verkiezing binnen de branche, vanwege de erkenning van zijn werk. ,,Je bent hard bezig met je best doen, dit is erkenning. Zeker doordat aankomende bruidsparen ook in de vakjury zaten", vertelt Van der Plaat.

door Nanda van Heteren

Arjan van der Plaat kwam op zijn achttiende in Dordrecht wonen. ,,Ik ben naar Dordt gegaan om meer te trainen bij MNC en heb daar ook mijn verloofde leren kennen. Ik heb dertien jaar met veel plezier in Dordrecht gewoond in Stadpolders en later in Krispijn. Ik voelde me erg thuis in Dordrecht en heb veel vrienden leren kennen in Dordrecht." Ook is hij bekend als hoofdfotograaf van The Wedding Story, het bedrijf dat hij in 2008 heeft opgericht.

Met The Wedding Story verzorgt Van der Plaat samen met fotografen Koen Smit, Petra Bravenboer en Lia Remmelzwaal en videograaf Marick Hoeijenbos op zo'n twintig bruiloften per jaar 'spontane bruidsfotografie met veel oog voor emoties en de mooiste momenten'.

Voordat de 32-jarige in 2008 begon als professioneel fotograaf, was hij al van jongs af aan gefascineerd. ,,Met fotografie kan je de tijd voor even stil laten staan, en je kunt helemaal zelf bepalen wat je wel en niet laat zien op een foto. Je kunt onder andere hele gewone dagelijkse dingen er spectaculair uit laten zien. Je kunt al je creativiteit en fantasie in fotografie stoppen."

Het begon niet met bruidsfotografie, maar met fotograferen van families. ,,Vier jaar geleden heb ik besloten om me volledig op bruidsfotografie te focussen, waar mijn hart ligt. Het afgelopen jaar heb ik zeventien nationale en internationale awards gewonnen met mijn trouwfoto's. En ik ben uitgeroepen tot de top 5 beste trouwfotografen van Nederland."


Hoewel de fotograaf een bruiloft fotograferen het mooiste noemt wat er is, vindt hij het niet iets wat je zomaar even doet. ,, Op een bruiloft kom je continue wisselende (licht)omstandigheden tegen en dit maakt het technisch gezien erg uitdagend om iedere keer weer de mooiste foto's te maken. De uitdaging is om het iedere keer weer anders te doen en nog spectaculairdere foto's te maken."

Deze zomer was bijzonder voor Van der Plaat. Zo won hij twee voor de negende keer twee Masters of Dutch Wedding Photography awards en streepte hij een huwelijksaanzoek onder water fotograferen van zijn bucketlist af. ,,Onlangs mocht ik een bruidspaar onder de Zuid-Afrikaanse sterrenhemel fotograferen en deze maand fotografeerde ik een huwelijksaanzoek onder water tijdens het duiken. De volgende droom is een huwelijksceremonie bij ondergaande zon op Ibiza."


Ook stapte Van der Plaat zelf in het huwelijksbootje met zijn verloofde Lotte Goosen. ,,Uit mijn professionele ervaring heb ik geleerd dat je moet genieten van de dag zelf en moet vieren zoals je dat zelf wilt."

Meer berichten